Καλαμάκια:Από τα μέσα του 2021 θα απαγορευθούν οριστικά τα πλαστικά
μίας χρήσης και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα καλαμάκια. Σήμερα υπάρχουν πολλά είδη από καλαμάκια που είναι φτιαγμένα από οικολογικά υλικά και μπορούν να αντικαταστήσουν
τα πλαστικά, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Της Ελένης Πατωνίδου
Έρχεται το τέλος για τα πλαστικά μίας χρήσης
Tα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης οδεύουν, ως γνωστόν, προς το τέλος τους. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία που δόθηκε πέρυσι τον Μάιο, τα πλαστικά πιάτα και ποτήρια, τα μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια, οι μπατονέτες και γενικότερα τα πλαστικά μίας χρήσης θα απαγορευθούν από το 2021.
Στόχος της οδηγίας της ΕΕ είναι η μείωση, και σε βάθος χρόνου η εξάλειψη, των πλαστικών απορριμμάτων. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, στα τέλη του περασμένου αιώνα, η παραγωγή πλαστικών είχε φτάσει τους 130 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Υπολογίζεται πως καθένας από εμάς χρησιμοποιεί περίπου 100 κιλά πλαστικού τον χρόνο. Το πρόβλημα είναι πως το πλαστικό, το οποίο είναι παράγωγο του πετρελαίου, δεν είναι φυσικό προϊόν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασπαστεί και να απορροφηθεί από το περιβάλλον. Έτσι, παραμένει στη φύση για εκατοντάδες χρόνια, μολύνοντας όχι μόνο την ξηρά, αλλά και τους ωκεανούς. Ο λόγος αυτός ήταν η αιτία να αναζητηθούν εναλλακτικά υλικά για τις συσκευασίες μίας χρήσης που να είναι βιοδιασπώμενα και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως τα καλαμάκια ως προϊόν θα πάψουν να υπάρχουν, είτε είναι μίας είτε πολλαπλών χρήσεων. Ειδικά τα καλαμάκια, επειδή αποτελούν συνήθεια της εποχής μας που δεν είναι εύκολο να απορριφθεί και να εγκαταλειφθεί, από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε πως τα πλαστικά οδεύουν προς απαγόρευση, ξεκίνησαν κι οι προσπάθειες αντικατάστασής τους με νέα προϊόντα φτιαγμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Οι προσπάθειες έχουν στεφθεί με σημαντική επιτυχία, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Το θετικό είναι πως έχουν προκύψει και «πράσινες» λύσεις για τα καλαμάκια μίας χρήσης και μάλιστα διαφόρων μορφών.
Η βιομηχανία ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ καινοτόμησε και μπήκε κι αυτή στον «χορό» με τα εναλλακτικά καλαμάκια. Πρόσφατα λάνσαρε τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια από ζυμαρικά artesian pasta straws.
Οικολογικά καλαμάκια Made in Greece
Η πρώτη εταιρεία με οικολογικά καλαμάκια στην οποία πρέπει να αναφερθούμε, λόγω μεγέθους κι επιτυχίας, είναι η Matrix Pack. Κατέχει ηγετική θέση στα οικολογικά καλαμάκια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Διαθέτει τρία εργοστάσια και παράγει 2 εκατομμύρια καλαμάκια ημερησίως, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε 45 χώρες. Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει πως είναι η μόνη στην Ευρώπη που έχει την ικανότητα να κατασκευάζει κάθε είδους καλαμάκια για οικιακή, εμπορική ή βιομηχανική χρήση, με φιλικές προς το περιβάλλον πρώτες ύλες. Η μεγέθυνση της Matrix Pack έγινε σε χρόνο ρεκόρ, αφού ξεκίνησε να παράγει καλαμάκια στις αρχές του 2018, όταν δηλαδή ξεκινούσε στην Ευρώπη η συζήτηση κι οι διαδικασίες για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. Από το 2019 ξεκίνησε να παράγει και χάρτινα καλαμάκια, με την όλη παραγωγική διαδικασία να γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Η βιομηχανία ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ καινοτόμησε και μπήκε κι αυτή στον «χορό» με τα εναλλακτικά καλαμάκια. Πρόσφατα λάνσαρε τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια από ζυμαρικά artesian pasta straws. Ειδικότερα, τα artesian pasta straws, τα οποία κυκλοφορούν σε 3 χρώματα (φυσικό, κόκκινο και πορτοκαλί), προορίζονται για χρήση σε κρύα ροφήματα, όπως παγωμένο καφέ, χυμό, γάλα, αναψυκτικά, νερό, αλκοολούχα ποτά, smoothies κ.λπ. Η φιλοσοφία και το όνομα των artesian pasta straws είναι εμπνευσμένα από το φαινόμενο του «αρτεσιανού φρέατος», όπου καθαρό νερό αναβλύζει μέσα από έναν «σωλήνα» που δημιουργεί η ίδια η φύση. Ένας παρόμοιος φυσικός σωλήνας είναι και τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια από ζυμαρικά τα οποία δημιούργησε η βιομηχανία ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα artesian pasta straws παράγονται από σιμιγδάλι κι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αφού μετά τη χρήση μπορούν να κομποστοποιηθούν, σε αντίθεση με το κοινό χαρτί και πλαστικό. Κυκλοφορούν σε πρακτική συσκευασία που ανοιγοκλείνει, διατηρώντας προστατευμένο μέχρι και το τελευταίο καλαμάκι, ενώ το σήμα που έχει επιλεγεί, μία λευκή φάλαινα φυσητήρας, έχει στόχο να συνδέσει στον νου των καταναλωτών το νέο προϊόν με τις προσπάθειες για καθαρές θάλασσες.
Ένα άλλο εναλλακτικό καλαμάκι είναι το staramaki, το οποίο το παράγει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στο Κιλκίς. Το όνομα staramaki είναι λογοπαίγνιο των λέξεων σιτάρι και καλαμάκι, αφού παρασκευάζεται από στέλεχος σιταριού. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι δεν μουλιάζει, όπως κάποια χάρτινα και σιμιγδαλένια καλαμάκια. Επίσης, είναι ελεγμένο για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του, οι οποίες δεν περιέχουν ρύπους από λιπάσματα, και είναι και gluten free, για όσους έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη. Τον Σεπτέμβριο, η ΚΟΙΝΣΕΠ του Κιλκίς ξεκίνησε να διαθέτει τα εναλλακτικά καλαμάκια από σιτάρι στη χονδρική.