ΚαλαθάςΤο ξεκίνημα

«Μετά, πήρα και τις υπόλοιπες άδειες που χρειαζόμουν. Αυτό πήρε περίπου μία τριετία. Ουσιαστικά, δηλαδή, το 2014 άρχισα να λειτουργώ και να πουλάω τον καπνό μας», μας εξήγησε ο κ. Καλαθάς.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η καλλιέργεια του καπνού γίνεται με βιολογικές μεθόδους, χωρίς χημικά λιπάσματα, αλλά μόνο με λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στη φυσική καλλιέργεια.

Ο κ. Καλαθάς επισημαίνει ότι:

«Η νικοτίνη που διαθέτει ο ίδιος ο καπνός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτοφάρμακο με μια φυσική διαδικασία. Να πω επίσης, ότι όλη η διαδικασία γίνεται με τα χέρια. Δεν έχουμε τα σύγχρονα μηχανήματα που έχουν οι μεγάλες βιομηχανίες. Διαθέτουμε ένα κοπτήριο, που βγάζει μια μικρή ποσότητα, αλλά δεν είναι πολύ μεγάλο».

Η συνταγή με την οποία φτιάχνεται ο καπνός «Καλαθάς» είναι απλή. Δεν προστίθεται τίποτα χημικό. Ο καπνός καλλιεργείται με παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, συλλέγεται με το χέρι, ξηραίνεται στον αέρα και κόβεται με το χέρι. Τέλος, μπαίνει σε ειδικά σακουλάκια με κενό αέρος για να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τα φυσικά αρώματα των παραδοσιακών ποικιλιών καπνού. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει από κοντά τις διαδικασίες ή και να πάρει μέρος σε αυτές, φτιάχνοντας χειροποίητο ελληνικό καπνό.

Η διαδικασία παραγωγής

Ο κ. Καλαθάς μας εξηγεί από την αρχή τη διαδικασία παραγωγής και μεταποίησης του καπνού: «Αφού φυτέψουμε, όταν είναι έτοιμος ο καπνός, γίνεται το μάζεμα και η ξήρανση. Να σημειώσω ότι κάθε ποικιλία είναι διαφορετική. Δηλαδή, υπάρχουν οι καπνοί που ξεραίνονται στον ήλιο, οι καπνοί που ξεραίνονται στον ίσκιο και αυτοί που ξεραίνονται στα ξηραντήρια. Πέρυσι, είχα βάλει 11 διαφορετικές ποικιλίες καπνού.

Ξεραίνεις λοιπόν τον καπνό και μετά τον αφήνεις να ζυμωθεί. Όταν έρθει η ώρα για κοπή, δεν κόβεται όλος μαζί. Παίρνεις το χαρμάνι που θέλεις από διάφορες ποικιλίες, το πλένεις μέσα σε μεγάλες κάσες να φύγουν οι σκόνες, το στεγνώνεις πάλι και μετά το φέρνεις στην υγρασία που θέλεις και το κόβεις. Μετά το περνάς μέσα από χαρμανιέρα για να ανακατευτεί καλά και να φύγουν τα τρίμματα.

Καλαθάς

Έπειτα το αφήνεις πάνω σε ειδικούς πάγκους που στεγνώνει σε μία σταθερή θερμοκρασία. Τον ελέγχεις πάλι και βγάζεις τυχόν ξένες ύλες, όπως κοτσανάκια, και μετά αφού είναι έτοιμος ο καπνός φροντίζουμε για τον αρωματισμό του με φυσικό πάλι τρόπο. Εγώ προσωπικά βράζω μέλι, διάφορα φρούτα, ακόμη και γλυκόριζα και χρησιμοποιώ τα ζουμιά τους για να δημιουργήσω φυσικά αρώματα. Τέλος, τον βάζουμε στα σακουλάκια, μια διαδικασία που γίνεται πάλι με το χέρι».

Ο κ. Καλαθάς στέλνει καπνό σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι έχει ονοματεπώνυμο. Ο αγοραστής ξέρει ποιος τον έφτιαξε και γνωρίζει ότι έχει αγοράσει ένα προϊόν που δεν έχει κανένα χημικό μέσα.

Kalathas Handmade, Αρχάνι Φθιώτιδας, Τηλ: 6976 442842, Website: www.krt.gr