Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Deloitte «2025 Consumer Products Industry Outlook», οι εταιρείες του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών καλούνται να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, καθώς οι συνθήκες της αγοράς μεταβάλλονται.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των τιμών αποτέλεσε τη βασική τακτική για την αντιμετώπιση του διογκούμενου κόστους, εν μέσω της πανδημίας και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Παρότι οι ανατιμήσεις στήριξαν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, το 2024 οι καταναλωτές άρχισαν να αντιδρούν πιο επιφυλακτικά, επηρεασμένοι από τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα. Η αγοραστική τους δύναμη περιορίστηκε και η τάση μετατοπίστηκε προς πιο προσιτές επιλογές ή προς περιορισμό των μη απαραίτητων αγορών. Μπροστά στο 2025, οι επιχειρήσεις του κλάδου αναγνωρίζουν ότι η πολιτική των διαδοχικών αυξήσεων τιμών δεν αρκεί πλέον για τη διατήρηση της κερδοφορίας. Αντί γι’ αυτό, οι πιο επιτυχημένες εταιρείες επενδύουν σε πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διαφοροποίηση των προϊόντων, την τόνωση της ζήτησης και την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών.

Στρατηγικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

1. Αναδιοργάνωση Χαρτοφυλακίου Προϊόντων

Οι ηγέτες της αγοράς δίνουν έμφαση στην ανανέωση της προϊοντικής τους γκάμας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες των καταναλωτών.

  • Καινοτομία Προϊόντων: Η ανάπτυξη νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές προτιμήσεις αποτελεί προτεραιότητα.

  • Βελτιστοποίηση Χαρτοφυλακίου: Οι επιχειρήσεις προχωρούν σε στρατηγικές αναδιαρθρώσεις, αποσύροντας χαμηλής απόδοσης προϊόντα ή εξετάζοντας εξαγορές και συγχωνεύσεις για την ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά.

2. Στοχευμένες Πρωτοβουλίες για Αύξηση της Ζήτησης

Η ενίσχυση της ζήτησης απαιτεί περισσότερο από την παραδοσιακή αύξηση των διαφημιστικών δαπανών. Αντίθετα, οι εταιρείες στρέφονται προς πιο αποτελεσματικές και στρατηγικές κινήσεις:

  • Αναπροσαρμογή Μάρκετινγκ: Οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τον τρόπο που επενδύουν στο μάρκετινγκ, δίνοντας έμφαση σε στοχευμένες προωθητικές ενέργειες.

  • Χρήση Δεδομένων για Εξατομίκευση: Η αξιοποίηση δεδομένων επιτρέπει τη δημιουργία πιο προσωποποιημένων διαφημιστικών μηνυμάτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε καταναλωτή.

  • Στρατηγική Συσκευασίας & Τιμολόγησης: Ο τρόπος τιμολόγησης και η προσαρμογή των συσκευασιών βοηθούν στην προσέλκυση νέων πελατών και στη διατήρηση των υπαρχόντων.

3. Επενδύσεις στην Τεχνολογία και την Αυτοματοποίηση

Η βελτίωση της αποδοτικότητας και η μείωση του κόστους περνούν μέσα από την υιοθέτηση τεχνολογιών που εκσυγχρονίζουν τις λειτουργίες των εταιρειών:

  • Απλοποίηση Διαδικασιών: Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουν την ευελιξία τους.

  • Ψηφιοποίηση: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, με έμφαση σε έξυπνες τεχνολογίες και νέες δεξιότητες.

  • Αυτοματοποίηση & Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Η ενσωμάτωση της AI συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις.

Ειδικότερα, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) αναδεικνύεται ως μια βασική επένδυση, με τις εταιρείες να αναμένουν υψηλή απόδοση, ιδιαίτερα στις λειτουργίες του back office.

Μέσα από αυτές τις στρατηγικές, οι επιχειρήσεις του κλάδου επιδιώκουν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της αγοράς το 2025.