Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch κατήγγειλαν ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, μια ουσία επικίνδυνη για την υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν, 100% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν από πέντε ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν μολυσμένα, με πάνω από τα μισά να υπερβαίνουν τα όρια που ισχύουν για άλλα είδη ψαριών. Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στον τόνο ανώτατη περιεκτικότητα υδραργύρου τρεις φορές υψηλότερη από άλλα ψάρια, λόγω των υψηλών ποσοστών μόλυνσής του. Ζητούν την ευθυγράμμιση του ορίου στον τόνο με αυτό των άλλων ειδών (0,3 mg/kg) και καλούν τους διανομείς να διαθέτουν μόνο προϊόντα με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου.
Μετά τον πανικό που ξέσπασε, ο ΕΦΕΤ προχώρησε στη δημοσίευση ανακοίνωσης, σχετικά με τα προϊόντα τόνου στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.
«Κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα», επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.