Μικροί και μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά του κρασιού
Η αγορά του κρασιού περιλαμβάνει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, με οινοπαραγωγούς να βρίσκονται σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Τα τοπικά προϊόντα είναι μια σίγουρη επιλογή και για τα καταστήματα της μικρής λιανικής, όμως, από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες, που εξειδικεύονται στην προμήθεια κρασιού σε μίνι μάρκετ και παντοπωλεία, προσφέροντας εγγυημένη ποιότητα, σωστή εξυπηρέτηση, και μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες εξ αυτών.
Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου
Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου έχει παράδοση χρόνων στην αγορά του κρασιού και πλέον συμμετέχουν σε αυτόν 466 αμπελουργοί της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου: 283 από τον Τύρναβο, 100 από το Δαμάσι, 39 από τον Αμπελώνα, 20 από τα Δελέρια, 20 από το Αργυροπούλι, 4 από τα Πλατανούλια. Τα προϊόντα που παράγονται από την επεξεργασία αυτή είναι περίπου: 6.000 τόνοι κρασί, 400 τόνοι τσίπουρο και ούζο, καθώς και 100-200 τόνοι συμπυκνωμένα κι ανακαθαρισμένα γλεύκη. Η πλειοψηφία αυτών πωλείται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, ενώ μια ποσότητα εξάγεται, κυρίως στην Αυστραλία, και περιλαμβάνει πάνω από 60 ετικέτες σε ούζο, τσίπουρο και κρασί.
Ζοίνος Οινοποιία
Πίσω από τη δημιουργία της ZOINOS WINERY βρίσκεται το ανήσυχο και φιλοπρόοδο πνεύμα των αμπελουργών της περιοχής, το οποίο φυσικά χαρακτηρίζει διαχρονικά την Ήπειρο. Χρονική αφετηρία είναι το 1954, μια εποχή που η χώρα ακόμη μετρούσε πληγές από τον πόλεμο κι όσα ακολούθησαν, με την ίδρυση του πρώτου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού από τους αμπελουργούς της Ζίτσας, με μικρές εγκαταστάσεις. Τον Ιούνιο του 2006 το Οινοποιείο κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα κι αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων, δημιουργώντας τη ZOINOS WINERY.
Σήμερα, η εταιρεία παράγει ποιοτικά κρασιά κι αποστάγματα από την περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων. Λευκά, ερυθρά, ροζέ, αφρώδη, ημιαφρώδη και πολλά ακόμη είδη κρασιού. Επίσης, απασχολεί γύρω στα τριάντα άτομα και συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό παραγωγών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας κι οινοποίησης, τόσο για τις αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι όσο και για τις διεθνείς, όπως το Chardonnay, Traminer, Merlot και Cabernet Sauvignon, επενδύοντας διαρκώς στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής. Παράλληλα, η ZOINOS WINERY έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με συνεταιρισμούς άλλων περιοχών, γεγονός που ενισχύει τη θέση της και την κατατάσσει στις μεγάλες οινοποιητικές μονάδες της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, υλοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου στη Ζίτσα και τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής κι εξυπηρέτησης πελατών στα Ιωάννινα, ενώ γίνονται προσπάθειες περαιτέρω επέκτασης του δικτύου διανομής.
Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου
Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας. Ιδρύθηκε το 1934, μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού, ενώ σήμερα στο συνεταιριστικό σχήμα συμμετέχουν 2.200 φυσικά μέλη. Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί κι εμπορεύεται το σύνολο της οινικής παραγωγής των παραγωγών – μελών του. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς κι επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις κατά ISO και HACCP.
Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς κι εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονικά στο 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες, στη μακρά σειρά των διεθνών τιμητικών απονομών και διακρίσεων. Το Μοσχάτο Κρασί της Σάμου διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ).
Ελληνικά Κελλάρια Οίνων
Η παράδοση της οικογένειας Κουρτάκη στην παραγωγή οίνων χρονολογείται από το 1895. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Βασίλη Κουρτάκη (1865 – 1946), ο οποίος είχε τη μοναδική διάκριση να είναι ο πρώτος στη σύγχρονη Ελλάδα που απέκτησε το δίπλωμα του οινολόγου. Ξεκίνησε τις οινοπαραγωγικές του δραστηριότητες στο Μαρκόπουλο, περίπου 30χλμ. ανατολικά της Αθήνας, στην καρδιά της τότε κυριότερης οινοπαραγωγικής περιφέρειας της Ελλάδας – τα Μεσόγαια. Από τότε έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις της Ελλάδος.
Οινοποιείο Καραμήτρου
Το οινοποιείο Καραμήτρος ιδρύθηκε το 2000 και είναι από τα πιο σύγχρονα στον Νομό Καρδίτσας. Είναι το μοναδικό μέσα στη ζώνη που έχει χαρακτηρισθεί Ο.Π.Α.Π. Βρίσκεται στον Μεσενικόλα Δήμου Πλαστήρα κι απέχει 22χλμ. από την Καρδίτσα και 3χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, συνολικής επένδυσης πάνω από 600.000 ευρώ μέχρι σήμερα, με μεγάλη πείρα στον χώρο του κρασιού και με ιδιόκτητες αμπελοκαλλιέργειες 40 περίπου στρεμμάτων, όλες στον Μεσενικόλα, καθώς επίσης και με 100 συνεργαζόμενους αμπελώνες. Η ετήσια παραγωγή σήμερα είναι 35.000 φιάλες, με βασικό προϊόν το Μαύρο Μεσενικόλα, το οποίο διατίθεται στην ελληνική αγορά, ενώ ένα μέρος της παραγωγής εξάγεται στη Γερμανία. Στην αγορά επίσης διατίθενται κρασιά σε φιάλες των 187ml και σε ασκούς (bag in box) των 5, 10, 20 λίτρων.
Κτήμα Χαρλαύτη
Το Κτήμα Χαρλαύτη ιδρύθηκε το 1935 κι άρχισε να εδραιώνεται και να αναπτύσσεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1940. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε ο εκσυγχρονισμός κι η ανάπτυξη της επιχείρησης, που κρατάει έως σήμερα, ενώ το έτος 1997 έγινε η κατασκευή του οινοποιείου της στη Νεμέα. Το εν λόγω οινοποιείο εκσυγχρονίστηκε πλήρως το 2003. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος, στην περιοχή της Νεμέας, βρίσκεται στην τοποθεσία Αχλαδιάς, έχει έκταση 60 στρέμματα και καλλιεργείται βιολογικά. Το Κτήμα Χαρλαύτη ήταν και παραμένει οικογενειακή επιχείρηση, με μακρόχρονη εμπειρία σε ό,τι αφορά το κρασί. Ανάμεσα στις ποικιλίες που παράγει είναι και τα Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Λημνιώνα, Cabernet, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc, Shiraz και Malbec.