Ληστείες ακόμη και για 70 ευρώ

Το χειρότερο για τα μίνι μάρκετ και τους υπαλλήλους σε αυτά είναι ότι, πολλές φορές, βρίσκονται σε κίνδυνο ακόμη και για το… μεροκάματο. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπου οι δράστες μπήκαν στο κατάστημα για να κλέψουν ακόμη και μικροποσά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία ληστεία που έγινε πριν από λίγους μήνες στην περιοχή των Συκεών στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Ένας άγνωστος άντρας εισέβαλε στο κατάστημα και υπό την απειλή του όπλου να πήρε 50 ευρώ από το ταμείο και άλλα 20 ευρώ από μία πελάτισσα για να αποχωρήσει στη συνέχεια, χωρίς να πάθει ευτυχώς κανείς κάτι. Στα περισσότερα περιστατικά, δε, τα ποσά είναι της τάξης των 200-300 ευρώ, όσα μπορεί να έχει δηλαδή το ταμείο ενός καταστήματος μέσα σε μία ημέρα.

Τα τσιγάρα αποτελούν έναν από τους στόχους των ληστών στα μίνι μάρκετ, καθώς το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Δεν λείπουν βέβαια και οι… επαγγελματίες ληστές, που στοχεύουν όχι μόνο στα χρήματα, που μπορεί να υπάρχουν στο μίνι μάρκετ, αλλά και στα προϊόντα του. Ενδεικτικό είναι το συμβάν του περασμένου Απριλίου, όταν σε κατάστημα ψιλικών, που βρίσκεται στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, ο υπεύθυνος του καταστήματος κατήγγειλε στην αστυνομία ότι λεία των δραστών ανέρχεται σε 160.000 ευρώ.

Σημαντικό πρόβλημα τα τσιγάρα

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ιχνηλασιμότητας και χαρακτηριστικών ασφαλείας καπνικών προϊόντων, τα τσιγάρα συνεχίζουν να αποτελούν στόχο για τους ληστές, καθώς το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα είναι εκ των μεγαλυτέρων της Ευρώπης. Έκθεση της KPMG το 2020, αποκάλυψε ότι η παράνομη αγορά τσιγάρων στη χώρα μας βρίσκεται στο 22,4% της κατανάλωσης τσιγάρων, ενώ έχουμε και το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 610 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα).

Στις αρχές του 2022, μάλιστα, η αστυνομία προέβη σε σύλληψη ενός Έλληνα άντρα στο Κιλκίς, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση μια που στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 2.900 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Οι Αρχές είχαν προχωρήσει, δε, παλιότερα και στην εξιχνίαση ενός κυκλώματος, το οποίο εκτιμάται ότι διακίνησε, μόνο μέσα σε ένα εξάμηνο, περισσότερα από 1 εκατομμύρια πακέτα αδασμολόγητα τσιγάρα και 9.600 συσκευασίες τυποποιημένου καπνού.

Δεν λείπουν και οι επιτήδειοι στον κλάδο

Όπως σε όλους του κλάδους όμως, έτσι και σε αυτόν του μίνι μάρκετ και της μικρής λιανικής, δεν λείπουν και οι επιτήδειοι που συνδράμουν με τις ενέργειές τους, στην εγκληματικότητα γύρω από τα εν λόγω καταστήματα. Επαγγελματίες της αγοράς έχουν εντοπιστεί να βοηθούν στη διανομή παράνομων προϊόντων και ειδικά τσιγάρων, πουλώντας τα σαν νόμιμα. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2021 οι αρχές εντόπισαν λαθραία τσιγάρα και καπνικά προϊόντα που διετίθεντο προς πώληση μέσω καταστήματος ψιλικών, στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ύστερα από έρευνα στο κατάστημα ιδιοκτησίας μιας 43χρονης γυναίκας, αλλά και σε αποθήκη του σπιτιού της, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και κατασχέθηκαν συνολικά 6.225 πακέτα τσιγάρα και 100 συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Αντίστοιχα, σε μίνι μάρκετ της Βόρειας Ελλάδος εισάγονταν παράνομα από τη Βουλγαρία φιάλες αλκοολούχων ποτών. Όπως αποκάλυψε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, οι δράστες έφερναν λαθραία ποτά από την γειτονική χώρα, τα αποθήκευαν στα σπίτια τους, ενώ στη συνέχεια κολλούσαν πλαστές ετικέτες με ελληνικούς χαρακτήρες πάνω στα εμπορεύματα πριν τα διαθέσουν στο δίκτυο των πελατών τους, μεταξύ των οποίων και σημεία της μικρής λιανικής. Η ΕΛΑΣ κατέσχεσε 1.237 φιάλες λαθραίων αλκοολούχων ποτών, 3.721 πλαστές ετικέτες διαφόρων επωνυμιών αλκοολούχων ποτών, ένα φορτηγό τύπου βαν και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την απόξεση και θερμοκόλληση των πλαστών ετικετών.

Η ίδια δικογραφία περιλαμβάνει τέσσερα ακόμη πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων, μέσω των οποίων φέρεται να πωλούνταν τα λαθραία εμπορεύματα.

Βαρβάρα Τάψα
«Ζούμε μόνιμα με τον φόβο»

Περιστατικό τρόμου έζησε και η ίδια η κυρία Βαρβάρα Τάψα, επαγγελματίας της μικρής λιανικής στο Μαρούσι της Αττικής, σημειώνοντας στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» ότι ο κίνδυνος είναι διαρκής για όσους εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα. «Ζούμε μόνιμα με τον φόβο. Εμένα με έκλεψαν 6 η ώρα το πρωί, μόλις μερικά λεπτά αφού είχα ανοίξει το περίπτερο. Τέσσερα άτομα έσπασαν τα πάντα, με έριξαν στο πάτωμα κι έκλεψαν ό,τι χρήματα είχα στο ταμείο και τσιγάρα. Μέχρι και Lucozade πήραν από το ψυγείο φεύγοντας, για να πιουν. Η συνολική ζημιά ήταν κοντά στα 10.000 ευρώ, πέρα από το σοκ», μας είπε η κυρία Τάψα, η οποία έχει καταγράψει τα πάντα σε κάμερα ασφαλείας, αλλά «είχαν κουκούλες, οπότε η αστυνομία δεν μπορεί, ουσιαστικά, να κάνει τίποτα». Μια σειρά από περιστατικά μας είπε ο κ. Κώστας Τσιούνης, ιδιοκτήτης περιπτέρου στα Άνω Πατήσια. «Από το 2013 που το δουλεύουμε είχαμε δύο διαρρήξεις και δύο ληστείες. Ειδικά τώρα που το περίπτερο είναι 24ωρο, ο φόβος είναι μεγάλος, καθώς δεν αφορά μόνο τις υλικές ζημιές, αλλά και κάτι πιο σημαντικό, αφού κάποιος θα βρίσκεται σίγουρα μέσα. Για το λόγο αυτό το έχουμε μετατρέψει σε “φρούριο”. Έχουμε βάλει τζάμι ασφαλείας, έχουμε προσθέσει δεύτερη πόρτα και γενικά κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να νιώσουμε πιο ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο περιοδικό μας.