Μεγάλη “νίκη” για το ελληνικό γιαούρτι.
Ελληνική νίκη όσον αφορά την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού σημειώθηκε, μετά την απόσυρση της Τσεχίας από τη χρήση του όρου “ελληνικό γιαούρτι” στα προϊόντα γιαούρτης που παράγονται στην επικράτειά της.
Με αφορμή την γνωστοποίηση του γεγονότος από τον Επίτροπο Υγείας κ. Ανδρουκάϊτις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο, σε δήλωσή του, για «μια πολύ θετική εξέλιξη, που αφορά ένα ελληνικό προϊόν, με τεράστιες δυνατότητες εξαγωγής στις διεθνείς αγορές».
“Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε έτσι απλά”, σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξηγώντας: “Το πρόβλημα έχει προκύψει από το 2016 που η Τσεχία επεχείρησε να σφετεριστεί τη φήμη του ελληνικού γιαουρτιού με στόχο να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές παραστάσεις στη συγκεκριμένη χώρα που έφτασαν μέχρι την προετοιμασία φακέλου για προσφυγή στα Δικαστήρια, αλλά και αλλεπάλληλες συζητήσεις και καταγγελίες στα Συμβούλια Υπουργών, που συμμετείχαν τόσο ο Επίτροπος Υγείας ο κ. Ανδρουκάϊτις, όσο και ο Επίτροπος Γεωργίας, ο κ. Χόγκαν.
Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο Επιτρόπους για τη θετική τους προσέγγιση, αλλά και πολλούς άλλους Υπουργούς Γεωργίας, όπως οι Υπουργοί Γαλλίας και Ιταλίας που στάθηκαν στο πλευρό μας σε αυτή τη δυσκολία. Πρέπει όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία που ξεκινήσαμε, της κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Για την υπεράσπιση βέβαια της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες με απτά αποτελέσματα, όπως αυτά του γιαουρτιού αλλά και της φέτας”, καταλήγει ο Β. Αποστόλου.