Το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας για τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια, καθώς η τιμή του “εκτοξεύτηκε” εν μέσω ανατιμήσεων και έγινε… απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά, με την πώλησή του να μοιάζει αδύνατη για τα καταστήματα της μικρής λιανικής.
Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα είναι όμως θετικές, αφού η μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία και την Ιταλία, είναι πιθανό να ρίξει τις τιμές στο ράφι για τον τελικό καταναλωτή.
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου Γιώργος Οικονόμου, εξηγώντας στο ertnews.gr ότι «η ποσότητα που αναμένουμε είναι της τάξης των 230.000 τόνων, κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με την περσινή, γεγονός που θα επηρεάσει ως αναμένεται και τις τιμές στο επίπεδο του παραγωγού».
Υποχωρεί ακόμη και στα 6 ευρώ η τιμή
Η αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, αναμένεται να ρίξει μάλιστα σημαντικά την τιμή. Στους παραγωγούς, το ελαιόλαδο κυμάνθηκε πέρυσι στα 8 με 8,5 ευρώ το κιλό, φθάνοντας ακόμη και τα 10 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα νέο δεδομένα όμως, τη θέλουν να πέφτει ακόμη και στα 6 ευρώ το κιλό το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα επηρεάσει και την τελική τιμή στο ράφι. Υπολογίζεται ότι από τα 12 με 13 ευρώ που είναι σήμερα, μπορεί να υποχωρήσει κοντά στα 10 ευρώ το κιλό στα καταστήματα του λιανεμπορίου, μέχρι το τέλος του 2024.