Το αλαλούμ με την υποχρεωτική εγκατάσταση συστήματος POS στα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα συνεχίζεται, με τα «παραθυράκια» του νόμου να μετατρέπουν σε… ξέφρενο αμπέλι την αγορά και τους καταστηματάρχες να βρίσκουν δικές τους λύσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα τσιγάρα και τις κάρτες paysafe και κινητής.
Του Βάιου Τασούλα
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ΚΥΑ, για υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών, των γνωστών και ως POS, η κατάσταση στην αγορά δεν έχει ξεκαθαρίσει, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των καταστημάτων, με τα μίνι μάρκετ και τη μικρή λιανική να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα POS, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αγοράς, πολλοί έχουν μεν εγκαταστήσει τα τερματικά, δεν τα χρησιμοποιούν όμως στα τσιγάρα και στις κάρτες paysafe και κινητής, όπου το περιθώριο κέρδους είναι ίσως και μικρότερο από την προμήθεια των τραπεζών.
Μια νέα τάση δε, που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλά καταστήματα, είναι αυτή της έξτρα χρέωσης στην κατηγορία των καρτών.
Γενικά, το αλαλούμ συνεχίζεται, προκαλώντας κι έναν ευρύτερο εκνευρισμό στην αγορά, τόσο στους επιχειρηματίες, όσο και στους καταναλωτές.
Ο νόμος για τα POS
Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας στις αρχές Απριλίου, καθορίστηκαν 85 κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που υποχρεούνταν, εντός τριών μηνών, να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4446/2016.
Οι κατηγορίες αυτές αφορούν συγκεκριμένους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), οπότε η υποχρέωση για POS, εξαρτάται από το τι δηλώνουν τα καταστήματα στην εφορία. Οι ΚΑΔ που αφορούν τα μίνι μάρκετ και τη μικρή λιανική είναι τα εξής:
- λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα
- λιανικό εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα
- λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν και άλλοι ΚΑΔ που μπορεί να έχει δηλώσει ένας ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, άφησε εξ αρχής παρερμηνείες, οι οποίες δεν έχουν βρει επίσημη διευκρίνιση μέχρι και σήμερα. Επίσης, όσο δεν βγαίνει κάτι επίσημο από την πλευρά των αρμόδιων φορέων, θεωρητικά, στην επόμενη φορολογική του δήλωση, μπορεί κανείς να αλλάξει ΚΑΔ (ίσως με ένα μικρό πρόστιμο) και να μην είναι πια υποχρεωμένος να διαθέτει τερματικό. Αλαλούμ!
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Δημητρούκας Παναγιώτης
Σορβατζιώτης Κυριάκος
Παραβάτες και πρόστιμα
Όσοι έχουν πάντως, δηλώσει έναν από τους παραπάνω ΚΑΔ, κινδυνεύουν και με αντίστοιχα πρόστιμα, αφού η ΚΥΑ έχει προβλέψει και τις συνέπειες όσων δεν συμμορφώνονται με τον νόμο. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:
«Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση των παραβάσεων ορίζονται:
- Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων & Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και
- Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.»
Οι προσφυγές στο ΣτΕ
Οι αντιδράσεις για τη νέα νομοθεσία πάντως, έφεραν το ζήτημα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), να προσφεύγουν για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για την καθιέρωση πληρωμών μέσω μηχανημάτων POS.
Ο ΔΣΑ προέβαλε τα περί αντισυνταγματικότητας τόσο της υπουργικής απόφασης, όσο και του εν λόγω νόμου, ενώ σημείωσε ότι οι δικηγόροι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ν. 4446/2016.
«Χαμός» με τα τσιγάρα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, έχει να κάνει με την πώληση των τσιγάρων, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων το περιθώριο κέρδους για τα καταστήματα είναι ίσο ή και μικρότερο από την προμήθεια των τραπεζών για τα τερματικά POS.
«Ουσιαστικά, το κράτος αποφάσισε σε μια μέρα να μας κάνει απλούς διακινητές χωρίς αμοιβή», είναι ένα σχόλιο που ακούσαμε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα λιανικής που επισκεφθήκαμε τον προηγούμενο μήνα.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Σλάβοβα Δημητρόβα
Πλουσής Μιχάλης
Άρχισε, μάλιστα, να γίνεται γνωστό ότι πολλοί από καταστηματάρχες αρνούνται στους πελάτες να αγοράσουν τσιγάρα με κάρτα, εξαιτίας του τραγελαφικού του πράγματος, χωρίς βέβαια να υπάρχει και ξεκάθαρη οδηγία για τη νομιμότητα αυτής της πρακτικής. Από την άλλη, βέβαια, πολλοί που δέχονται αναγκαστικά την αγορά τσιγάρων μέσω POS για να μη χάσουν πελάτες, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού, σε σχέση με το σημαντικότερο όλων, τα κέρδη.
Νόμιμη η προμήθεια στις κάρτες τηλεφωνίας
Η απορία γύρω από την έξτρα προμήθεια στις κάρτες τηλεφωνίας παραμένει για πολλούς από τους καταστηματάρχες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σχετική εξέλιξη ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων – Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής, κατόπιν επικοινωνίας με τη ΓΓΕ, επιβεβαιώθηκε ότι είναι νόμιμη, η έξτρα προμήθεια μέσω παροχής υπηρεσιών στην πώληση καρτών τηλεφωνίας από τη μικρή λιανική. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Πολίτη μας γνωστοποίησε με επιστολή της ότι η ανανέωση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με οποιαδήποτε μορφή, δεν υπόκεινται σε διατίμηση και ως εκ τούτου το τίμημα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς σύμφωνα με τις κείμενες εμπορικές και φορολογικές διατάξεις.
Όλοι οι συνάδελφοι που επιθυμούν να πωλούν κάρτες ανανέωσης κινητής τηλεφωνίας με παροχή υπηρεσιών, θα πρέπει να πράξουν τα εξής:
- Ρύθμιση της ταμειακής μηχανής τους με κουμπί παροχής υπηρεσιών ΦΠΑ 24%.
- Σε κάθε περίπτωση η πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας είναι στο 0% ΦΠΑ και μόνο η παροχή υπηρεσίας είναι στο 24% ΦΠΑ.
- Ανάρτηση σε εμφανές σημείο του καταστήματός τους ότι πωλούν κάρτες κινητής τηλεφωνίας με συγκεκριμένη προμήθεια την οποία έχουν ορίσει οι ίδιοι ελεύθερα.»