Οι ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο
Η δεύτερη ρύθμιση, που εισάγεται με υπουργική απόφαση του υπ. Οικονομικών η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4643/22.12.2017, εξειδικεύει τα κριτήρια για τη διαμόρφωση λύσεων ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ οι οποίες είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.
Η ισχύς ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου 2018, οι αιτήσεις γίνονται με τους κωδικούς του TAXIS, μέσω του ιστότοπου της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr), στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και αφορά επαγγελματίες με ύψος χρέους έως 50.000 ευρώ προς την εφορία και 50.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή περίπου 95% των ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση, η όλη διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι σημαντικά πιο απλή σε σχέση με τα όσα πρέπει να πράξουν οι εταιρείες, καθώς μεγάλο μέρος των ενεργειών γίνεται πλέον με αυτόματο τρόπο.
Αυτό που έχουν να κάνουν, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες είναι να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης, όπου θα βρουν όλα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και θα συμπληρώσουν όποια άλλα χρέη έχουν προς το τραπεζικό σύστημα ή άλλους ιδιώτες.
Ενσωματωμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα βρίσκονται και όποια έγγραφα είναι διαθέσιμα και αναγκαία, ενώ όσα δεν θα είναι ενσωματωμένα, θα συμπληρώνονται χειροκίνητα με τα απαραίτητα στοιχεία online. Στη συνέχεια, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται και ο φάκελος θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στον αρμόδιο φορέα.
Σημειώνεται πως στις προαναφερθείσες ρυθμίσεις δεν μπορούν να ενταχθούν οι περιπτώσεις που οι οφειλές ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή τα 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πολύ μεγάλη περιουσία (25 φορές μεγαλύτερη από το συνολικό χρέος).
Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στις ρυθμίσεις είναι να υπάρχει μία φορά έστω και ένα ευρώ κέρδος την προηγούμενη τριετία, τα έσοδα δηλαδή να ήταν παραπάνω από τα έξοδα έστω μία φορά, ακόμα και το φορολογικό έτος 2017.
Οι οφειλές από το 2017 και εντεύθεν
Για τις οφειλές προς την εφορία, ακόμα και για αυτές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, υπάρχει η δυνατότητα ένταξής τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή κατ΄ εξαίρεση και των 24, με σχετική εφαρμογή που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).
Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι μετά την είσοδό τους, θα χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet για να επιλέξουν τις οφειλές τους, ληξιπρόθεσμες ή μη, που μπορούν να εντάξουν σε ρύθμιση 24 ή 12 δόσεων, ενώ για τη βοήθειά τους υπάρχουν σχετικές οδηγίες με μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων.