Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει δυσμενώς την παραγωγή ελαιολάδου, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, που, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει και αυτή πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου σημειώνει κάμψη περίπου 20%.
Του Στέλιου Ασλανίδη
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times», οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, προκαλούν πλήγμα στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, η οποία συρρικνώνεται, ενώ παράλληλα οι τιμές σημειώνουν άνοδο. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενόψει της νέας ελαιοκομικής σαιζόν η ελληνική παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου σημειώνει κάμψη 20%, ενώ οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες κατά 25%, ξεπερνώντας τα 4.200 δολάρια ανά τόνο και δεν αποκλείεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Την ίδια στιγμή η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 14%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Η ιταλική αγορά αναμένεται ότι θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με την παραγωγή να περιορίζεται σχεδόν κατά 50% μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα είναι πιθανό να σημειώσει πτώση 20%, η Τυνησία 17%, ενώ η Ισπανία προβλέπεται να εμφανίσει κάμψη 7%.
Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 η τιμή του ελαιολάδου έκανε «άλμα» 58% στην Αυστραλία, σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο της σαιζόν 2015-2016, ενώ αυξήθηκε 36% στη Βραζιλία και 34% στην Κίνα. Άνοδο, αν και μικρότερη, παρουσίασε επίσης στον Καναδά (9%), στην Ιαπωνία (8%) και στις ΗΠΑ (2%). Όσον αφορά τις τιμές, σύμφωνα με το IOC, έως και τον Απρίλιο του 2017 είχαν αυξηθεί 24% στην Ελλάδα, 28% στην Ισπανία και στην Τυνησία και κατά 70% στην Ιταλία.
Στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, οι τιμές έχουν αρχίσει να στρέφουν τους καταναλωτές σε φθηνότερες επιλογές. Μερίδα αναλυτών σχολίαζε ότι η ανατίμηση του ελαιoλάδου γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Αγγλία, εξαιτίας της υποτίμησης της στερλίνας μετά την απόφαση για Brexit. Σήμερα το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται περίπου 13% χαμηλότερα σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Telegraph», η μέση τιμή λιανικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των βρετανικών σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί στις 5,16 στερλίνες ανά λίτρο, από 4,8 στερλίνες τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Στάθης Χαμπίδης
Τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα
Αναστάτωση και στην ελληνική αγορά αναμένεται να προκαλέσει η πρωτοφανής καθίζηση στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν για μείωση που θα ξεπερνά ακόμη και το 50% της παραγωγής σε ορισμένες από τις πλέον σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Λέσβος. Τα κυρίαρχα πρόβλήματα με τη φετινή ελαιοπαραγωγή ακούνε στο όνομα «προβληματική καρπόδεση» και «σχινοκαρπία» που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), στη μειωμένη φετινή παραγωγή συμβάλλει και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δεδομένης της περσινής καλής παραγωγής.
Τα προβλήματα ανά περιοχές
Κρήτη: Η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη έως και 60% και εκτιμάται ότι θα κατρακυλήσει στους 50.000 από 120.000 τόνους που είναι η μέση παραγωγή ελαιολάδου στη Μεγαλόνησο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με την Τοπική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 20.000 τόνους, όταν η παραγωγή μίας μέσης χρονιάς είναι 45.000 τόνοι. Επισημαίνεται ότι στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνης έγινε δακοκτονία μόλις στο 1/5 των ελαιόδεντρων.
Καλαμάτα: Η νέα ελαιοκομική χρονιά αναμένεται να είναι δύσκολη για τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη δεν επέτρεψαν να εξελιχθεί ομαλά η ανθοφορία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να μην υπάρχει καθόλου παραγωγή. Στη Μεσσηνία ελάχιστη πλέον ποσότητα λαδιού βρίσκεται στις αποθήκες των παραγωγών και λόγω της μεγάλης έλλειψης, η τιμή του μπορεί να φτάσει και τα 3 ευρώ για τον παραγωγό.
Μυτιλήνη: Η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της καθυστερημένης δακοκτονίας στα ελαιόδεντρα. «Το 2012 η παραγωγή ελαιολάδου στη Μυτιλήνη ανήλθε σε 17.000 τόνους και ενώ σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η παραγωγή αναμενόταν φέτος να κυμανθεί μεταξύ 8.000-10.000 τόνους, πιθανότατα να μη φτάσει ούτε τους 8.000 τόνους» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Βασίλης Γούλας
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 2,46 ευρώ έως 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ του παρθένου ελαιολάδου από 2,14 ευρώ έως 2,32 ευρώ το κιλό.
Η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία είναι στα ίδια επίπεδα με αυτή του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ωστόσο το πλέον παράδοξο στοιχείο με τις τιμές καταγράφεται στα βιομηχανικά και ραφιναρισμένα έλαια της Ισπανίας, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες από τις τιμές παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα.
Αυθεντικό ελληνικό λάδι
Από 150 μέχρι και 400 ευρώ κατ’ έτος ανέρχεται το ετήσιο τέλος χρήσης για την απονομή Ελληνικού Σήματος στο εξαιρετικά παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4072/2012 (ΦΕΚ 86/Α/2012), σύμφωνα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την εν λόγω ΚΥΑ ορίζονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης που παράγει έξτρα παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, καθώς επίσης και ο φορέας απονομής, που είναι ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Όπως προβλέπει το άρθρο 17, «για την απονομή και τη χρήση του Ελληνικού Σήματος, η επιχείρηση καταβάλλει στο Φορέα Απονομής, κατ’ έτος και ανά προϊόν, τέλος χρήσης του Ελληνικού Σήματος, όπως προβλέπεται στο νόμο 4072/2012 με τις τυχόν τροποποιήσεις του».
Πιο συγκεκριμένα, για 1 με 7 καταχωρισμένα στο Μητρώο προϊόντα της επιχείρησης το ετήσιο τέλος χρήσης ανέρχεται στα 150 ευρώ, ενώ για 8 με 14 προϊόντα αυξάνεται 100 ευρώ, για 15 με 21 προϊόντα προστίθενται άλλα 100 ευρώ, και τελικά για παραπάνω από 22 καταχωρισμένα προϊόντα το ετήσιο τέλος χρήσης φτάνει τα 400 ευρώ.
Ειδικότερα, στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
Προϊόντα
Τα προϊόντα στα οποία δύναται να απονεμηθεί το Ελληνικό Σήμα είναι τα κάτωθι:
- «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», όπως αυτό αναφέρεται στο Παράρτημα VII, Μέρος VIII του ΚΑΝ. 1308/2013,
- «παρθένο ελαιόλαδο», όπως αυτό αναφέρεται στο Παράρτημα VII, Μέρος VIII του ΚΑΝ. 1308/2013.