«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ζημίωσε τα περίπτερα»
Το μέγεθος του προβλήματος για τα περίπτερα, που προκλήθηκε από όλη αυτή την αναστάτωση στην αγορά αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, με το δεύτερο «κύμα» του κορωνοϊού, ανέδειξε από νωρίς με δηλώσεις του κι ο περιπτερούχος κ. Θοδωρής Μάλλιος, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων.
Στην ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (eea.gr), ο κ. Μάλλιος ανέφερε ότι τα νέα μέτρα περιορισμού στο ωράριο των περιπτέρων, που επέβαλλε η κυβέρνηση με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, χτύπησαν άσχημα τον κλάδο των περιπτέρων. «Με την κινητοποίηση των περιπτερούχων και τη στήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και της ΓΣΕΒΕΕ, έγινε δυνατόν να αρθούν τα μέτρα, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει υπόψη την πτώση του τζίρου στα περίπτερα και σε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και να πάρει μέτρα στήριξης. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουμε κινηθεί μέσω του ΕΕΑ στην Περιφέρεια για τα προγράμματα που τρέχουν, αλλά δεν φτάνουν αυτά, τα κονδύλια πρέπει να αυξηθούν.
Το delivery επετράπη για μίνι μάρκετ και περίπτερα μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, αλλά τα καταστήματα που διαθέτουν τη δυνατότητα για παραδόσεις στο σπίτι είναι ελάχιστα.
Στις δε ενισχύσεις πρέπει να προηγείται το κριτήριο της πτώσης του τζίρου και της προστασίας των εργαζόμενων που απασχολεί η επιχείρηση και όχι οι ΚΑΔ κάθε κλάδου. Τέλος, θετικό είναι και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά μάλλον δεν θα μπορέσουμε να την επιστρέψουμε, κι ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα αλλάξει άποψη και δεν θα την επιζητήσει. Δίνουμε τη μάχη, αλλά φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας κι έχουμε να δούμε πολλά ακόμη σε αυτό το μεγάλο “σίριαλ” που έπεσε στα κεφάλια μας», δήλωσε εξ αρχής ο κ. Μάλλιος και πριν ακόμη εμφανιστούν οι επιπτώσεις της δεύτερης καραντίνας.
Το μόνο καλό νέο για τα περίπτερα ήταν ότι, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όσο και στο δεύτερο lockdown, έστω και μετά από «πιέσεις», κατάφεραν να εισαχθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και να επωφεληθούν από κάποια από τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν αντισταθμίζει το μέγεθος του προβλήματος για τους ιδιοκτήτες των περιπτέρων, αλλά δίνει σίγουρα μία «ανακούφιση» σε μία κατά τα άλλα… καταστροφική περίοδο για ολόκληρη την οικονομία.
Η κρίση του κορωνοϊού «αποτελειώνει» τα περίπτερα
Τα «χτυπήματα» της καραντίνας και της γενικότερης περιόδου του κορωνοϊού, πάντως, ήρθαν ουσιαστικά να… αποτελειώσουν έναν χιλιοταλαιπωρημένο κλάδο. Κι αυτό γιατί οι περιπτερούχοι είναι από τους επαγγελματίες της αγοράς που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε της υγειονομικής. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στις αρχές του 2010, ο αριθμός των περιπτέρων που οδηγήθηκαν άμεσα σε «λουκέτο», εξαιτίας της αυξημένης φορολογίας, ήταν της τάξης των 2.000-3.000 μόνο στην Αττική. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, μάλιστα, από 11.000 περίπτερα που λειτουργούσαν σε ολόκληρο τον νομό, σήμερα υπολογίζεται ότι λειτουργούν κάτι παραπάνω από 5.000, γεγονός που αποδεικνύει πόσο μεγάλο είναι το… βουνό που έχουν αναγκαστεί να «σκαρφαλώσουν» οι επαγγελματίες που παραμένουν στην αγορά για το μεροκάματο.