Η σωστή οργάνωση των επαγγελματικών ψυγείων στα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ και σε χώρους εστίασης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων, της αποτελεσματικής λειτουργίας του ψυγείου καθώς και για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την οργάνωση των επαγγελματικών ψυγείων σούπερ μάρκετ που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους και στη διατήρηση της φρεσκάδας των προϊόντων.

Οργανώστε με βάση τη θερμοκρασία

Μία από τις βασικές προτεραιότητες για τη σωστή οργάνωση των ψυγείων επαγγελματικής χρήσης είναι η οργάνωση με βάση τη θερμοκρασία.

Τα διαφορετικά τρόφιμα απαιτούν συγκεκριμένα εύρη θερμοκρασίας για να παραμείνουν φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα, γιαούρτι και τυρί πρέπει να αποθηκεύονται μεταξύ 2°C και 6°C για να αποφευχθεί η αλλοίωση.

Κρέατα: Το ωμό κρέας χρειάζεται ψυχρότερες θερμοκρασίες, ιδανικά μεταξύ -2°C και 1°C για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Φρέσκα προϊόντα: Τα φρούτα και τα λαχανικά αποθηκεύονται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4°C και 7°C για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους χωρίς να παγώσουν.

Κατεψυγμένα αντικείμενα: Για τα κατεψυγμένα λαχανικά και ιχθυηρά, η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται στους -18°C για να διασφαλιστεί ότι το προϊόν παραμένει πλήρως κατεψυγμένο και τα παγωτά στους -23°C.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις θερμοκρασίες συντήρησης τροφίμων.

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο FIFO

Η εναλλαγή αποθεμάτων αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία, ειδικά για τα ευπαθή προϊόντα.

Η εφαρμογή της μεθόδου First In, First Out (FIFO) διασφαλίζει ότι τα παλαιότερα αποθέματα χρησιμοποιούνται ή πωλούνται πριν από τα νεότερα, εξασφαλίζοντας έτσι χαμηλότερο διαχειριστικό κόστος.

Κατά την ανανέωση των αποθεμάτων, τοποθετήστε τα νέα προϊόντα πίσω από τα παλαιότερα. Αυτό διασφαλίζει ότι θα καταναλωθούν πρώτα τα παλαιότερα προϊόντα.

Διαχωρισμός των τροφίμων

 Ο σωστός διαχωρισμός των προϊόντων μέσα στα ψυγεία είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης αλλά και για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων.

Αποθηκεύστε τα ωμά κρέατα και τα ψάρια χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, όπως τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά ή τα μαγειρεμένα προϊόντα.

Τοποθετήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρέσκα προϊόντα σε διαφορετικά ψυγεία μέσα στο ψυγείο καθώς τα πρώτα μπορούν να παράγουν έντονες οσμές που μπορούν να απορροφηθούν από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ορατότητα προϊόντων και διάταξη ραφιών

Ειδικά τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ είναι σημαντικό να είναι οργανωμένα με τρόπο που να επιτρέπει την ορατότητα των προϊόντων και μια καλύτερη εμπειρία αγορών.

Αρχικά, τοποθετήστε δημοφιλή ή υψηλής κερδοφορίας αντικείμενα στο ύψος των ματιών, όπου είναι πιο πιθανό να τραβήξουν την προσοχή του πελάτη.

Ομαδοποιήστε παρόμοια προϊόντα μαζί, όπως όλα τα γαλακτοκομικά σε ένα τμήμα και όλα τα φρέσκα κρέατα σε ένα άλλο. Αυτό διευκολύνει τους πελάτες να βρουν τα προϊόντα που χρειάζονται.

Η σαφής, ελκυστική σήμανση βοηθά τους πελάτες να περιηγηθούν αποτελεσματικά στα τμήματα του ψυγείου. Οι ετικέτες που αναγράφουν τιμές, προσφορές ή λεπτομέρειες προϊόντων διευκολύνουν τους αγοραστές να κάνουν πιο γρήγορα τις επιλογές τους.

Τακτικός καθαρισμός και συντήρηση

Ένα καλά οργανωμένο ψυγείο καθαρίζεται ευκολότερα, γεγονός που εξασφαλίζει συνθήκες υγιεινής για την αποθήκευση των τροφίμων.

Καθημερινός καθαρισμός: Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού όπου οι επιφάνειες απολυμαίνονται για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Βαθύς καθαρισμός: Προγραμματίστε έναν τακτικό, βαθύ καθαρισμό των ψυγείων μία φορά τη βδομάδα. Ελέγξτε για ενδεχόμενη μούχλα ή υπολείμματα τροφίμων σε κρυμμένα σημεία στο ψυγείο και ιδιαίτερα στο πάτωμα.

Έλεγχος για πάγο: Η συσσώρευση πάγου στους καταψύκτες μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση της θερμοκρασίας και ο πάγος να καταλάβει πολύτιμο χώρο. Η προληπτική συντήρηση των καταψυκτών είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η άρτια λειτουργία τους.

Συμπέρασμα

Η αποτελεσματική οργάνωση των ψυγείων των σούπερ μάρκετ περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – πρακτικές διασφάλισης της φρεσκάδας των τροφίμων και φιλική προς τον πελάτη διάταξη των προϊόντων στον χώρο του ψυγείου.

Με την εφαρμογή ξεχωριστών “ζωνών” θερμοκρασίας, την εναλλαγή αποθεμάτων (FIFO), τον διαχωρισμό των τροφίμων, τον τακτικό καθαρισμό και την προληπτική συντήρηση, τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία των ψυγείων τους και, επομένως, να αποφύγουν το ενδεχόμενο περιττών εξόδων λόγω επερχόμενης βλάβης.

Στην TopFrost θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία επαγγελματικών ψυγείων – καινούριων και μεταχειρισμένων – για να εξοπλίσετε αποτελεσματικά την επιχείρησή σας!