Οι ΚΑΔ που δεν απαιτούν εγκατάσταση POS
Αυτή τη στιγμή πάντως, είναι περισσότεροι οι Κωδικοί Αριθμών Δραστηριότητας που επιτρέπουν την παράλειψη του POS, παρά όσοι υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να το εγκαταστήσουν. Παραπάνω παρατέθηκαν οι ΚΑΔ που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Πόσοι και ποιοι είναι όμως οι υπόλοιποι ΚΑΔ που μπορεί να δηλώσει μία επιχείρηση της μικρής λιανικής;
Όπως επιβεβαίωσε στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική», το Σωματείο Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εκτός από τα περίπτερα, δεν είναι υποχρεωμένα να εγκαταστήσουν POS και τα ψιλικατζίδικα ή τα μίνι μάρκετ που έχουν δηλώσει στην εφορία τους παρακάτω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας:
- 47.1 Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα
- 47.11 Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό
- 47.11.1 Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίωςτρόφιμα, ποτά ή καπνό
- 47.11.10 Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό
- 47.11.10.01 Λιανικό εμπόριο super market, με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων
- 47.11.10.02 Λιανικό εμπόριο βιολογικών τροφίμων
- 47.11.10.03 Λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής γενικά
- 47.11.10.04 Λιανικό εμπόριο ειδών οινοπαντοπωλείου
- 47.11.10.05 Λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου
- 47.19 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα
- 47.19.10.01 Εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά
- 47.19.10.02 Εκμετάλλευση περίπτερου
- 47.19.10.03 Εκμετάλλευση πολυκαταστημάτων (υπεραγορών)
- 47.19.10.04 Λιανικό εμπόριο βιολογικών ειδών, εκτός τροφίμων
- 47.19.10.05 Λιανικό εμπόριο διαφημιστικών ειδών (μπρελόκ, μπλουζών, αναπτήρων, στυλό κ.λπ.)
- 47.19.10.06 Λιανικό εμπόριο διαφόρων προϊόντων από καταστήματα outlet
- 47.19.10.07 Λιανικό εμπόριο διαφόρων προϊόντων από καταστήματα stock
- 47.19.10.08 Λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά
- 47.19.10.09 Λιανικό εμπόριο ειδών ερωτικού περιεχομένου (sex shop)
Η υποχρέωση υφίσταται μόνο σε περίπτωση που έχουν δηλώσει έναν ή περισσότερους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση, όπως οι ΚΑΔ 47.26 «Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού», 47.25 «Λιανικό Εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα» και 47.65 «Λιανικό Εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα».
Απλή διαδικασία η αλλαγή ΚΑΔ
Το μπέρδεμα στην αγορά πάντως, μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, εξαιτίας ενός ακόμη κενού στην όλη διαδικασία, που θέλει την κάθε επιχείρηση να μπορεί να αλλάξει στην εκάστοτε φορολογική της δήλωση τον ΚΑΔ της. «Είναι μία απλή διαδικασία που δεν περιλαμβάνει κάποιο πρόστιμο και έτσι κάθε χρόνο μπορεί μια επιχείρηση να αλλάζει ΚΑΔ αν το επιθυμεί», μας εξήγησαν από το λογιστικό γραφείο του κ. Ζορμπά που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.
Κάπως έτσι λοιπόν, ακόμη και τα μίνι μάρκετ ή τα υπόλοιπα καταστήματα της μικρής λιανικής που επιθυμούν να αποφύγουν τη χρήση POS και τα πρόστιμά της, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αλλάξουν ΚΑΔ, κατά τη νέα δήλωσή τους στην εφορία. Και είναι ίσως δελεαστικό, αν αναλογιστεί κανείς, ότι με τη χρήση των POS πολλά από αυτά τα καταστήματα χάνουν λεφτά από πωλήσεις προϊόντων, όπως τα τσιγάρα και οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να αναφερθεί ξανά, ότι η προσθήκη και νέων ΚΑΔ που θα μετατρέψει ουσιαστικά σε ανώφελη τη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι προ των πυλών από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει έναν από τους 85+58 ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη τα POS, κινδυνεύουν και με αντίστοιχα πρόστιμα, αφού η ΚΥΑ έχει προβλέψει και τις συνέπειες όσων δεν συμμορφώνονται με το νόμο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση των παραβάσεων ορίζονται:
- Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων & Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και
- Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας».