Στα περσινά επίπεδα το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Το φετινό πασχαλινό τραπέζι φαίνεται πως θα επιβαρύνει αισθητά το πορτοφόλι των καταναλωτών, με τις τιμές βασικών ειδών να παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, τα αμνοερίφια – δηλαδή το παραδοσιακό αρνί και κατσίκι – σημείωσαν αύξηση από 15% έως και 25% μέσα σε έναν μήνα, ανεβάζοντας την τιμή τους κατά 2-3 ευρώ ανά κιλό. Ο βασικός λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη φαίνεται να είναι η μειωμένη προσφορά στην εγχώρια αγορά.

Η τάση ανόδου όμως δεν περιορίζεται μόνο στο κρέας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), οι τιμές χονδρικής για αρκετά φρέσκα προϊόντα παρουσιάζουν επίσης έντονη μεταβλητότητα. Τα κολοκύθια έχουν «σκαρφαλώσει» στο 1 ευρώ το κιλό, από 0,60 ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 66%, ενώ τα αγγούρια πωλούνται πλέον προς 0,60 ευρώ το ζεύγος (αύξηση 50%). Ακόμα και το λεμόνι έχει δει την τιμή του να ανεβαίνει κατά 50%.

Αντίθετα, μείωση παρατηρείται στις πατάτες και στα κρεμμύδια, αν και δεν επαρκεί για να εξισορροπήσει το γενικό «ράλι» των τιμών.

Όπως εκτιμά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, ένα γιορτινό τραπέζι για 6 έως 8 άτομα μπορεί να κοστίσει φέτος από 190 έως και πάνω από 220 ευρώ. Οι γιορτές, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πιο «αλμυρές» από ποτέ.