Προσπάθειες να προστατευτεί το ελληνικό γιαούρτι από τις απομιμήσεις.
Στο εργαστήριο γαλακτοκομίας του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανατέθηκε από το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ η δημιουργία φακέλου υποβολής αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης – Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε. ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Θα αφορά όλα τα είδη ελληνικού γιαουρτιού, από όλα τα είδη ελληνικού γάλακτος και αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη.
«Στόχος της κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «είναι η προστασία του από προσπάθειες απομίμησης, που παρατηρούνται σε αγορές του εξωτερικού με τη χρήση ονομασιών «Greek yogurt» ή «Greek style yogurt» και ταυτόχρονα η ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών» και συμπληρώνει πως «η καταχώριση του ελληνικού γιαουρτιού στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ, θα συνεισφέρει στη δυναμική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μέσω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης του προϊόντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακρά παράδοση και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων. Η αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος, θα ενισχύσει την αγροτική μας οικονομία και ειδικότερα τους κλάδους που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του γιαουρτιού».και της παραγωγής του προϊόντος, θα ενισχύσει την αγροτική μας οικονομία και ειδικότερα τους κλάδους που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του γιαουρτιού