Η πανδημία αύξησε τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμα και σε αγαθά που παραδοσιακά αγοράζονταν από τα σούπερ και μίνι μάρκετ, με αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες της μικρής λιανικής να σκέφτονται τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος. Την αλλαγή αυτή επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Pulse στα τέλη του 2020, σε δείγμα 1106 πολιτών στην πρωτεύουσα.
Από τα στοιχεία προκύπτει αύξηση του πλήθους των καταναλωτών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και του ύψους των δαπανών που πραγματοποιούν από το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων. Σύμφωνα με το επαγγελματικό επιμελητήριο, το 58% των καταναλωτών κάνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, έναντι 40% πριν από την πανδημία, δηλαδή το ποσοστό αυξήθηκε μιάμιση φορά. Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι:
– Σχεδόν όλοι οι Έλληνες (το 89%) χρησιμοποιούν πλέον τακτικά το διαδίκτυο
– Οι μισοί συνταξιούχοι (και οι μισοί της ηλικιακής ομάδας «60 ετών και άνω») μπαίνουν στο ίντερνετ κάθε μέρα.
– Μια από τις λίγες «καταναλωτικές συνήθειες» που καταγράφει σημαντική αύξηση είναι οι αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα. Το 56% (όσων παραγγέλνουν / αγοράζουν από e-shop), δήλωσαν ότι αύξησαν («κάπως» ή «πολύ») τις ηλεκτρονικές παραγγελίες τους.
Αντίθετα, στο σύνολο του δείγματος, μόνο το 11% αύξησε τα χρήματα που ξοδεύει για «αγορές και ψώνια» – ενώ το 31% τα κράτησε σταθερά. Από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες που μετρήθηκαν στην έρευνα, τα προϊόντα που καταγράφουν την μεγαλύτερη αύξηση παραγγελιών μέσα από ηλεκτρονικά καταστήματα είναι οι «ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές». Σε χαμηλότερα ποσοστά αύξησης βρίσκουμε τα «ρούχα και παπούτσια», τα «τρόφιμα και ποτά» (τα αντίστοιχα φυσικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά) και το «έτοιμο φαγητό και καφέ» (που είχαν ήδη αξιόλογες ηλεκτρονικές παραγγελίες λόγω και των αντίστοιχων ειδικευμένων εφαρμογών).