Τα σχολικά είδη είναι ένα σημαντικό έξοδο, που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό όχι μόνο κάθε Σεπτέμβριο, αλλά και κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, καθώς οι ελλείψεις σε αναλώσιμα είναι δεδομένες. Για τους επιχειρηματίες της μικρής λιανικής το συγκεκριμένο κανάλι θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για αύξηση του τζίρου τους, κυρίως όσον αφορά τις έκτακτες αγορές της τελευταίας στιγμής. Η τοποθέτηση σχολικών ειδών, όπως προϊόντα γραφικής ύλης, τετράδια, ακόμα και σχολικές τσάντες, στα ράφια των μίνι μάρκετ αφήνει αρκετό περιθώριο κέρδους.
Της Ελένης Σαραντάκη
Έξτρα έσοδα για τα μίνι μάρκετ κάθε Σεπτέμβρη
Κάθε Σεπτέμβρη τα σχολικά είδη αποτελούν ένα πάγιο έξοδο για τους γονείς, που είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι ένα σημαντικό μέρος του μισθού κατατίθεται σε αυτή την οικογενειακή δαπάνη. Για τον ιδιοκτήτη ενός μίνι μάρκετ τα σχολικά είδη θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κανάλι με σημαντικό περιθώριο κέρδους, ιδιαίτερα αν εκμεταλλευτεί την περίοδο έναρξης της σχολικής χρονιάς, τοποθετώντας στο κατάστημά του χαρτικά, γραφική ύλη, ακόμα και σχολικές τσάντες, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους γονείς της περιοχής του ή να καλύψει τις ελλείψεις της τελευταίας στιγμής. Παρ’ όλο που τα αναλώσιμα είδη για τις σχολικές ανάγκες έχουν, συνήθως, μικρό κόστος, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες δαπανούν περίπου 80 ευρώ στις αρχές της σχολικής χρονιάς, για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των παιδιών τους. Το ποσό αυτό, βέβαια, παρουσιάζει αυξητική τάση χρόνο με το χρόνο, καθώς παρατηρείται ανοδική πορεία στις τιμές των σχολικών προϊόντων, δίνοντας στον επαγγελματία της μικρής λιανικής το περιθώριο αποκόμισης ενός επιπλέον εσόδου. Ο Έλληνας γονέας υπολογίζεται ότι ξοδεύει περίπου το 11% του μισθού του κάθε Σεπτέμβρη, αφού το «πακέτο εισόδου» στα ελληνικά σχολεία κοστίζει, και μάλιστα αρκετά.
Στην Ελλάδα, το 11% του μισθού του Σεπτεμβρίου σε κάθε νοικοκυριό ξοδεύεται για την αγορά σχολικών ειδών.
Επομένως, τα μίνι μάρκετ θα μπορούσαν με κάποιες προσθήκες στα ράφια της επιχείρησης να αυξήσουν τον τζίρο τους και να διεκδικήσουν ένα σημαντικό μερίδιο από τα κέρδη των βιβλιοπωλείων, των σουπερμάρκετ ή των πολυκαταστημάτων που εκμεταλλεύονται τη σχολική συνθήκη, διαθέτοντας προϊόντα, όπως τετράδια, μεμβράνες τετραδίων, ντοσιέ, κασετίνες, στυλό, μολύβια, γόμες, ξύστρες και χάρακες, βλέποντας ένα σημαντικό ποσό να προστίθεται στα μηνιαία έσοδά τους.
Δαπάνες 80 ευρώ σε σχολικά είδη
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση τιμών σε τσάντες και σχολικά είδη και κάθε καινούριο σχολικό έτος σχετίζεται με σημαντική αύξηση της οικογενειακής δαπάνης, όπως μαρτυρά σχετική έρευνα της Picodi. To συνολικό κόστος, μάλιστα, της εισαγωγής ενός παιδιού στην Α’ Δημοτικού το 2018 εμφάνισε μεγάλες διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τις 36 χώρες του δείγματος, στις οποίες το σχολικό έτος αρχίζει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα βασίστηκαν στις τρέχουσες τιμές προϊόντων από επιλεγμένα ηλεκτρονικά καταστήματα σε 36 χώρες. Το καλάθι που μελετήθηκε αποτελείται από 27 αντικείμενα, που σχετίζονται με τη σχολική τσάντα, τα χαρτικά, τις γραφικές ύλες και τα ρούχα γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια του υπολογισμού της μέσης τιμής των προϊόντων, συμπεριλήφθηκαν μόνο αντικείμενα μεσαίων και χαμηλών επιπέδων τιμών. Στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι μαθητές κουβαλούν στο σχολείο καθημερινά τσάντες φορτωμένες με βιβλία, τετράδια, κασετίνες, μπουκάλια με νερό και ταπεράκια με διάφορα φαγητά. Επομένως, η σωστή επιλογή σχολικού σακιδίου, που δεν θα επιβαρύνει τη μυοσκελετική υγεία των μαθητών, κρίνεται απαραίτητη.
Οι τιμές στα ηλεκτρονικά καταστήματα, παρουσίασαν ένα μέσο κόστος σχολικών τσαντών, που κυμαινόταν μόλις στα 5,95 ευρώ. Στη συνέχεια, η έρευνα της Picodi εξέτασε τον απαραίτητο εξοπλισμό για το μάθημα των καλλιτεχνικών, που απαιτεί αξεσουάρ, όπως ψαλίδια, κόλλες, μολύβια, χαρτόνια, μαρκαδόρους, μπογιές ή πλαστελίνες. Για αυτά τα προϊόντα το κόστος ανέρχεται στα 24,53 ευρώ. Στα έξοδα προστίθενται και τα αθλητικά είδη για το μάθημα της φυσικής αγωγής, με μέσο κόστος 23,65 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή σε χαρτικά και είδη γραφής έφτασε τα 31,16€. Τα τετράδια, οι μεμβράνες τετραδίων, τα ντοσιέ, οι κασετίνες, τα στυλό, τα μολύβια, οι γόμες, οι ξύστρες και οι χάρακες είναι τα είδη που επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι ένα παιδί που θα πάει στην Α’ Δημοτικού το Σεπτέμβρη χρειάζεται 85,29€ για σχολικά είδη.