Ελληνικές ετικέτες από όλη τη χώρα

Με τις μικρές ζυθοποιίες να έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε αριθμό σε όλη τη χώρα, με κάθε περιοχή να αποκτά πια τη δική της μπίρα, οι ελληνικές ετικέτες που μπορεί να βρει κανείς και για το κατάστημά του είναι δεκάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, προβάλλουν το τοπικό στοιχείο, με χαρακτηριστικά ή ονόματα που αναδεικνύουν την έδρα της ζυθοποιίας. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες από αυτές.

«Μπίρα των ιπποτών» από τη ροδίτικη ΒΑΠ – Κουγιός

ελληνική μπίραΤη δική του μπίρα έχει και το «Νησί των Ιπποτών», η Ρόδος, με την εταιρεία ΒΑΠ – Κουγιός να αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές μικροζυθοποιίες της χώρας. Η εταιρεία έχει μεγάλη γκάμα προϊόντων τόσο στις μπίρες, η ετικέτα των οποίων έχει το σήμα της ασπίδας, όσο και στα αναψυκτικά και το νερό, που διαθέτουν μία ακόμη ελληνική ετικέτα, το «Απολλώνιο». Τα προϊόντα της ροδίτικης μικροζυθοποιίας, πάντως, είναι πλέον διαθέσιμα σε αρκετά σημεία ανά την Ελλάδα, με την κάλυψη να αυξάνεται διαρκώς.

 

ελληνική μπίρα«Karma» από τη Ζυθοποιία Πελοποννήσου

Ο Παναγιώτης Θαμνίδης κι ο Παναγιώτης Κορδώσης επέλεξαν να ασχοληθούν επιχειρηματικά με την μπίρα και να δημιουργήσουν μια παραγωγική μονάδα στη Νεμέα. Της έδωσαν το όνομα «Ζυθοποιία Πελοποννήσου» κι έβαλαν δίπλα το διακριτικό εμπορικό σήμα «Karma Beer». Από κοντά κι ο λέων με το γυαλί, μία… μετεξέλιξη της τοπικής μυθολογίας, με το θρυλικό λιοντάρι της περιοχής να εμφανίζεται να φορά γυαλιά και να καμαρώνει σαν… σταρ του σινεμά.

 
«Θέρος» από το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης

ελληνική μπίραΤο Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2016, με στόχο να παράγει ποιοτικές μπίρες, craft, φρέσκιες κι αφιλτράριστες, εξοικονομώντας ενέργεια και πόρους, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια τόσο για τον επιχειρηματία όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές. Στο πλαίσιο αυτό, το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό για τη λειτουργία του και την παρασκευή των προϊόντων του στην ηλιακή ενέργεια, με τη βοήθεια της οποίας διαθέτει σήμερα στην αγορά τις ετικέτες «Θέρος», «Γαία» και «Έρεβος».

 
«Χάρμα» από την Κρητική Ζυθοποιία

ελληνική μπίραΜε τη φιλοδοξία να προσφέρει στους ντό-πιους και τους επισκέπτες της Κρήτης μια φρέσκια μπίρα που έλειπε από την κρητική αγορά, δημιουργήθηκε το 2007 η Κρητική Ζυθοποιία Α.Ε., η οποία κι αποτελεί την πρώτη μικροζυθοποιία στον νομό Χανίων της Κρήτης. Η μπίρα του ζυθοποιείου φέρει την ετικέτα «Χάρμα» και διατίθεται ήδη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 
«Φονιάς» από τη Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης

ελληνική μπίραΗ Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης είναι μια οικογενειακή – συλλογική προσπάθεια, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την μπίρα και το νησί της Σαμοθράκης. Τα τελευταία χρόνια έχει λανσάρει στο νησί, αλλά κι εκτός αυτού, την μπίρα «Φονιάς», η οποία είναι φρέσκια και δυναμική, όπως ο μεγαλύτερος καταρράκτης και χείμαρρος του νησιού, από τον οποίο πήρε το όνομά της.

 
«Ληθένια» από την Τρικάλων Ζύθος

ελληνική μπίραΔύο φίλοι από τα Τρίκαλα, ο Γιώργος κι ο Άρης, θέλησαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας την πρώτη τοπική μπίρα στα Τρίκαλα, και κάπως έτσι το 2016 εμφανίστηκε η Τρικάλων Ζύθος. Η τρικαλινή ζυθοποιία έφερε στην τοπική αγορά την μπίρα «Ληθένια», η οποία κι έχει πάρει το όνομά της από τον ποταμό – σήμα κατατεθέν της πόλης, τον Ληθαίο.

 
ελληνική μπίρα«Κατσίκα» από τη Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου

Τα σκαλιά της Παναγιάς στη Χώρα του νησιού ενέπνευσαν τη Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου για το όνομα «Κατσίκα» που φέρει η ετικέτα της τοπικής μπίρας. Πρόκειται για ένα νέο προϊόν που διατίθεται σε δυο εκδοχές, «Pilsner» και «Pale Ale».

 
Volkan από τη Σαντορίνη

ελληνική μπίραΟ οικονομολόγος Πέτρος Νομικός, από τη γνωστή οικογένεια των Σαντορινιών οινοποιών, δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες του την μπίρα «Volkan», της οποίας το νερό φιλτράρεται μέσα από ηφαιστειακό βασάλτη που προέρχεται από την έκρηξη του 1600 π.Χ. στη Σαντορίνη. Από το ηφαίστειο πήρε το όνομά της τόσο η ίδια η εταιρεία (Volkan Beer) όσο κι η ετικέτα των προϊόντων της.

 
ελληνική μπίρα«Σκνίπα» από την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης

Τρεις φίλοι από την περιοχή της Θέρμης, στη συμπρωτεύουσα, αποφάσισαν να βγάλουν μια οικιακή μπίρα με παρεΐστικη διάθεση, δημιουργώντας την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, το 2010. Η μπίρα «Σκνίπα» και η «Σαλονικιά» είναι το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Πρόκειται για δύο ελληνικές ετικέτες που διανέμονται προς το παρόν τοπικά, στη Βόρεια Ελλάδα.