Τα plant-based τρόφιμα συνεχίζουν να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν νέα “εκτόξευση” στις πωλήσεις τους.
Μία νέα έρευνα του Bloomberg μάλιστα, σημειώνει ότι η αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να αποτελέσει έως και 7,7% της παγκόσμιας αγοράς πρωτεϊνών έως το 2030, με αξία άνω των 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Η έκθεση Plant-based Foods Poised for Explosive Growth προσδιορίζει τις προσδοκίες ανάπτυξης για την αγορά φυτικών τροφίμων έως το 2030, καθώς η παγκόσμια ζήτηση πρωτεϊνών σε ζωικές και γαλακτοκομικές πρωτεΐνες αναμένεται να φτάσει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τότε. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι κολοσσοί του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Beyond Meat, Impossible Foods και Oatly, οδηγούν σε αύξηση των επιλογών τροφίμων φυτικής προέλευσης για την εστίαση, ενώ πιο παραδοσιακοί και καθιερωμένοι ανταγωνιστές, όπως η Kellogg και η Nestlé, προσπαθούν να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα στα ράφια, αυξάνοντας τη διανομή προϊόντων φυτικής προέλευσης και δημιουργώντας διαφημιστικές καμπάνιες που παρουσιάζουν την ποικιλία των επιλογών τους.
Καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται με τα φυτικά προϊόντα και τις πρωτοβουλίες υπέρ του περιβάλλοντος, το Bloomberg προβλέπει σχετική εξέλιξη και στις καταναλωτικές συνήθειες την επόμενη δεκαετία.
Οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος θα έχουν έτσι, σημαντικό μερίδιο των τροφίμων φυτικής προέλευσης έως το 2030, ενώ εάν η αγορά εναλλακτικού κρέατος ακολουθήσει παρόμοιο αναπτυξιακό μοτίβο με αυτό του φυτικού γάλακτος, η έκθεση του Bloomberg προβλέπει ότι θα φθάσει τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια, τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης του κρέατος με βάση τα φυτά περιλαμβάνουν την αυξημένη ευαισθητοποίηση για τα οφέλη για την υγεία και τη βιωσιμότητα, καθώς και τις συνεχείς μειώσεις στην τιμή του προϊόντος.