Η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα για την περίοδο από 1 Αυγούστου 2024 έως 31 Ιουλίου 2025 προβλέπεται να παρουσιάσει μια μικρή αύξηση, περίπου κατά 0,15%, σύμφωνα με τα δεδομένα που απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή για το 2024 αναμένεται να φτάσει τα 1.378.706 hl, ελαφρώς υψηλότερη από τα 1.376.763 hl που καταγράφηκαν το 2023.

Ωστόσο, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) επισημαίνει ότι αυτά τα νούμερα βασίζονται σε προσωρινές εκτιμήσεις των τοπικών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και ενδέχεται να αλλάξουν, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιοχές ο τρύγος δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνήθως, ο τελικός όγκος που καταγράφεται είναι χαμηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η παραγωγή κρασιού την περίοδο 2023-2024 παρουσίασε σημαντική πτώση, μειωμένη κατά 35,27% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου, μεγάλος όγκος παραγωγής καταγράφεται στα γλεύκη και στους χυμούς σταφυλής (450.710 εκατόλιτρα), που πιθανώς θα μεταποιηθούν σε κρασί αργότερα.

Αξιοσημείωτη είναι η αναμενόμενη μείωση στους Ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ (-43,08%) και στους οίνους ΠΓΕ (-11,21%), ενώ αύξηση προβλέπεται για τους οίνους ΠΟΠ (+16,05%) και τους «Άλλους Οίνους» (+20,08%).

Επιπλέον, η παραγωγή σταφυλιών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον κατά 50% σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τρία χρόνια. Η τελική έκθεση παραγωγής αναμένεται να επιβεβαιώσει αυτή τη μείωση.