Την ώρα που σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η πείνα συνεχίζει να αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για εκατομμύρια ανθρώπους, τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, ανέρχεται στο “εξωφρενικό” ποσό του 1,3 τρισ. ευρώ, με τις ποσότητες να αυξάνονται διαρκώς.
Πιο συγκεκριμένα και βάσει σχετικής έρευνας, τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά σχεδόν ένα τρίτο σε ολόκληρο τον κόσμο έως το 2030 και να ξεπεράσουν τους δύο δισεκατ. τόνους ετησίως. Ο ΟΗΕ έχει θέσει στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων έως το 2030. Ωστόσο μελέτη του Boston Consulting Group (BCG) αποκαλύπτει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, θα αυξηθεί σε 2,1 δισεκατ. τόνους η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια ετησίως, με την αξία τους να υπολογίζεται σε περίπου 1,5 τρισεκατ. δολάρια (ή περίπου 1,3 δισ. ευρώ).
Τα σκουπίδια των νοικοκυριών θα αυξηθούν επίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς οι καταναλωτές θα αποκτούν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρονται ορισμένες σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σχεδόν 700 δισεκατ. δολάρια από την απώλεια τροφίμων.