Στήριξη επιχειρήσεων. Tην αύξηση του ανώτατου αριθμού των δόσεων για ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, όριο δεκαετίας για παραγραφή αξιώσεων ΕΦΚΑ, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και πλαφόν στις τιμές των παρόχων ενέργειας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο στήριξης της επιχειρηματικότητας που θα εφαρμοστεί σύντομα, όπως προαναγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό.
Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου
Με ενεργειακά μέτρα και ασφαλιστικές ρυθμίσεις
Αναλυτικότερα, ευνοϊκότερο καθεστώς για όσους έχουν ασφαλιστικές οφειλές και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής προανήγγειλε στις 6 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, εξετάζεται ο ανώτατος αριθμός των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία να εναρμονιστεί με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ και, με αυτόν τον τρόπο, να διευκολυνθεί μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Επίσης, κατατίθεται άμεσα νομοθετική διάταξη στη Βουλή, όπου τίθενται ως όριο τα 10 έτη, μετά τα οποία οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες παραγράφονται. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον κανόνα της 20ετούς παραγραφής που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου. Επίσης, ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και την ίδια ημέρα το ξεπάγωμα των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια.
Πλαφόν στην τιμή πώλησης ενέργειας
Mε Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, τίθεται πλαφόν στην τιμή πώλησης της ενέργειας από τους ηλεκτροπαραγωγούς προς τους προμηθευτές, διαφορετικό ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κ.λπ.). Ο μηχανισμός που τίθεται σε εφαρμογή προβλέπει ότι τα έσοδα που προκύπτουν από τη διαφορά του πλαφόν από την τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προβλέπεται επίσης ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα εφαρμόζουν κάθε μήνα δύο μήνες πριν από την εφαρμογή τους.
Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, προγραμματίστηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου να ανακοινωθούν τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο, ενώ στις 31 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ότι οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα καθώς δε θα περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις που χορηγούσαν ως τώρα οι ίδιοι οι προμηθευτές προς τους πελάτες τους. Ωστόσο, οι τελικές τιμές καταναλωτή θα είναι σημαντικά χαμηλότερες αφού εφαρμοστούν οι κρατικές επιδοτήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση και την επεξεργασία των στοιχείων από την ΡΑΕ, το πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς ισχύει από τον Ιούλιο και είναι:
• 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά,
• 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές,
• 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, και
• 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.
Το πλαφόν είναι σταθερό για υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ, ενώ για τις λοιπές τεχνολογίες θεσπίζεται μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση το πλαφόν, ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, το βαθμό απόδοσης των μονάδων κ.ά. Η ανώτατη τιμή θα υπολογίζεται την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα και θα αφορά στην τιμή που λαμβάνεται υπόψη για τις εκκαθαρίσεις του επόμενου μήνα. Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε σημαντικά αυξημένες επιδοτήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο, αλλά και κατάργηση των ορίων κατανάλωσης στις επιδοτήσεις.
Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:
• Για οικιακή κατανάλωση, οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για τους οποίους απορροφάται έως και το 100% της αύξησης.
• Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.ά.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
• Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
• Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
• Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο.
Ξεκινούν εκκαθαρίσεις για επιστρεπτέα
Παράλληλα, ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ειδικότερα:
• Από το σύνολο των 605.530 ΑΦΜ προς βεβαίωση του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, πραγματοποιήθηκε ήδη βεβαίωση για 559.753 ΑΦΜ, ενώ 2.406 ΑΦΜ απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του ποσού ως πυρόπληκτοι.
• Για τους υπόλοιπους 43.371 ΑΦΜ η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, κατόπιν επανελέγχου των στοιχείων τους.
Με σειρά τροποποιήσεων των αποφάσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:
• Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ή εναλλακτικά δυνατότητας εφάπαξ καταβολής αυτού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού μετατέθηκε την 29η Ιουλίου 2022.
• Αυξήθηκαν οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης σε ενενήντα έξι (96) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι πλέον άτοκες.
Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ θα αναρτηθεί ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του επιστρεφόμενου ποσού ανά Επιστρεπτέα Προκαταβολή.