λάδι
Η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης» διεκδικεί την αναγνώριση ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), με το φάκελο να έχει ολοκληρωθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτή η ποικιλία, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (ωοειδές ή σφαιρικό σχήμα, κοίλη απόληξη), συλλέγεται με τοπικές, παραδοσιακές μεθόδους και ξεπικρίζεται με φυσική ζύμωση, διατηρώντας έτσι την αυθεντικότητα και τη μακροχρόνια διατηρησιμότητά της. Παράγεται με διαφορετικούς τρόπους, όπως η χαρακωτή, ξυδάτη και τσακιστή, με αρωματικά βότανα της περιοχής. Το ελαιόλαδο που προκύπτει είναι υψηλής ποιότητας, με τη συσκευασία να πραγματοποιείται αποκλειστικά στην τοπική ζώνη για να διασφαλίζεται η ποιότητα και προέλευση.
 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την προώθηση τοπικών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπως η σαρδέλα Καλλονής και το μέλι Ικαρίας, ενισχύοντας έτσι τη φήμη των νησιών και της τοπικής τους παραγωγής.