Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, περίπου το 14% των τροφίμων χάνεται στα στάδια μεταξύ της παραγωγής και του λιανικού εμπορίου, ενώ το 17% της τελικής παραγωγής δεν αξιοποιείται. Μόνο για το 2019, η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται γύρω στους 931 τόνους, εκ των οποίων το 61% προήλθε από τα νοικοκυριά, 26% από την εστίαση και 13% από το λιανικό εμπόριο. Τα στοιχεία σχετικά με την σπατάλη τροφίμων διεθνώς ώθησαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να καθιερώσει πέρσι την 29η Σεπτεμβρίου ως την διεθνή ημέρα ενημέρωσης για την απώλεια και την σπατάλη φαγητού.
Με την αφορμή της 29ης Σεπτεμβρίου, η οργάνωση «Μπορούμε», που από το 2012 δραστηριοποιείται για την μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, παρουσίασε μια σειρά από νέες δράσεις ώστε στο μέλλον, όλο και πιο συχνά, τα τρόφιμα να φτάνουν σε αυτούς που τα χρειάζονται και όχι στα σκουπίδια. Στην Ελλάδα, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανά άτομο εκτιμάται στα 142kg, ενώ μόνο το 36% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν πετάει φαγητό. Το «Μπορούμε» ανακοίνωσε την «συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό την ενδελεχή έρευνα για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της σπατάλης τροφίμων στα ελληνικά νοικοκυριά» προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κατάλληλες δράσεις που θα οδηγήσουν στην μείωση του φαινομένου. Επιπλέον, ανακοίνωσε την δημιουργία του πρώτου σχήματος πιστοποίησης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα με την ονομασία «No Food Waste», σε συνεργασία με την TÜV AUSTRIA Hellas. Όπως αναφέρει η οργάνωση, η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους φορείς της διαχειριστικής αλυσίδας τροφίμων, με στόχο τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων, σε κάθε πιθανό στάδιο.