Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων προκύπτουν από την Πανελλαδική Έρευνα YouGov Profiles που διεξάγεται στην χώρα από την Focus Bari.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Έλληνες δείχνουν αρκετά συνειδητοποιημένοι ως προς την ωφέλιμη, υγιεινή διατροφή, καθώς προσέχουν τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζουν, αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, λειτουργούν σχετικά προσεκτικά σε σχέση με τα κατεψυγμένα, και είναι επιφυλακτικοί στην στάση τους προς τα συμπληρώματα διατροφής. Περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων εκφράζουν την ανάγκη για μια διατροφή με λιγότερο κρέας ή και γαλακτοκομικά, ενώ μια σημαντική αναλογία—ειδικά οι νέοι—παραδέχονται πως συχνά καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα.
Πιο αναλυτικά, στην πλειονότητά τους, οι Έλληνες τοποθετούνται υπέρ των φρέσκων τροφίμων, που για έναν στους τρεις αποτελούν κριτήριο επιλογής καταστήματος. Παρ’ όλα αυτά, σημαντική μερίδα καταναλωτών αγοράζουν κατεψυγμένα τρόφιμα, εκτιμώντας την διάρκεια και ευκολία τους, με πιστότητα σε είδος-μάρκα που εμπιστεύονται.
Ένας στους τρεις Έλληνες, και πάνω από ένας στους δύο της Gen Z τρώνε συστηματικά σε εστιατόρια Fast Food, ενώ η αναλογία των καταναλωτών που «υποκύπτουν» σε «νόστιμα-βλαβερά» τρόφιμα ξεπερνά εκείνη που δηλώνει προτίμηση σε πιο υγιεινές επιλογές.
Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνουν πρόθεση μείωσης κρέατος/γαλακτοκομικών και έχει θετική άποψη για επιλογές vegan, όμως δεν φαίνονται «έτοιμοι» γι’ αυτό στην πράξη.
Η συνειδητή προσπάθεια μείωσης στην κατανάλωση κρέατος δηλώνεται από έναν στους τρεις, ειδικά σε μεγαλύτερη ηλικία, και αυτό ίσως γίνεται και για οικονομικούς λόγους.
Παράλληλα, οι Έλληνες πλέον προσέχουν τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζουν και συνειδητά αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα/μεταλλαγμένα τρόφιμα ως ανθυγιεινά.