Ο κλάδος του καφέ στην Ελλάδα πλήττεται από την υψηλή φορολογία, με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ να ζητήσει πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, που κοστίζει στον κλάδο 140 εκατ. ευρώ ετησίως. Από το 2017 έως το 2023, ο φόρος έχει αποφέρει στο κράτος 1 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσο Γιάγκογλου. Ο φόρος ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά κιλό για τον πράσινο καφέ, 3 ευρώ για τον έτοιμο εισαγόμενο καφέ και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο.
Η κατάργηση του φόρου θα μπορούσε να μειώσει την τιμή του καφέ στα ράφια κατά τουλάχιστον 10%. Οι επιχειρήσεις προπληρώνουν τον φόρο, κάτι που απαιτεί αυξημένη ρευστότητα. Η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα αυξήθηκε 4-5% μετά την πανδημία και κατά 1,6% το πρώτο τετράμηνο του 2024. Η παράνομη διακίνηση καφέ εκτιμάται στο 10-15% της συνολικής κατανάλωσης. Η Ένωση προτείνει μέρος των εσόδων από τον φόρο να διατίθεται για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης.
Οι τιμές των ποικιλιών καφέ Robusta και Arabica έχουν αυξηθεί σημαντικά, με πιθανές νέες ανατιμήσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Ο ελληνικός καφές κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε όγκο (50%) και αξία (30%) στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ενώ οι κάψουλες καφέ αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς εσπρέσο. Η συνολική αξία της αγοράς καφέ στα σούπερ μάρκετ ανήλθε στα 340 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2024.