Ο ορισμός του convenience στην ελληνική αγορά, καθώς και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι επιλέγουν να επενδύσουν σε σχετικά δίκτυα, εξετάσθηκαν, στο πλαίσιο που έθεσαν με τις ομιλίες τους εξειδικευμένοι ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, στο Convenience Retailing Conference. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το περιοδικό σελφ σέρβις την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή στον διάλογο, πάνω από 200 στελέχη της αγοράς.
Συγκεκριμένα, στελέχη επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, convenience stores, προμηθευτών FMCG και εξειδικευμένων λύσεων, ερευνητικών εταιρειών κλπ, έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη δυσκολία υιοθέτησης μιας κοινής προσέγγισης σχετικά με την κατηγοριοποίηση των μικρών καταστημάτων λιανικής, ώστε να διασαφηνιστεί και το ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά και η διαφοροποίηση της στρατηγικής των επιχειρήσεων. Τόσο από τους ομιλητές όσο και από τα υψηλόβαθμα στελέχη λιανεμπορίου που συμμετείχαν σε πάνελ διαλόγου, υπήρξε η κοινή διαπίστωση πως τα καταστήματα, τα οποία προσφέρουν ευκολία πρόσβασης, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, αλλά και διαφοροποιημένη και ποιοτική γκάμα προϊόντων, μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Κανάλι με κοινό κυρίως τους νέους
Ο Michael Freedman, Senior Shopper Insight Manager του IGD, του σημαντικότερου βρετανικού οργανισμού έρευνας στον χώρο του λιανεμπορίου ταχυκίνητων προϊόντων, παρουσίασε τις σημαντικότερες τάσεις στον τομέα του convenience, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σαφή όρια που τον διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα δίκτυα τροφίμων. Ο ομιλητής παρουσίασε παραδείγματα πρωτότυπης και επιτυχημένης αξιοποίησης των δεδομένων της έρευνας σχετικά με τις αγοραστικές συνήθειες, από επιχειρήσεις convenience. Επίσης, τόνισε πως τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης έχουν όσοι ανήκουν σε συνεταιρισμούς ή σε symbol groups, ενώ επεσήμανε την απήχηση που έχει η λειτουργία των καταστημάτων convenience στη νεολαία. Συμπερασματικά, ως προϋπόθεση επιτυχίας των επιχειρήσεων ανέφερε την παρουσίαση νέων προτάσεων στον τομέα του καφέ και του food to go, αλλά και υπηρεσιών, όπως η παραλαβή online παραγγελιών, λόγω, μεταξύ άλλων, της μεγάλης διασποράς τους στον αστικό ιστό.
Η αξία της εξειδικευμένης έρευνας
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η αναζήτηση ευκολίας στις αγορές δεν είναι μια περαστική μόδα, αλλά μια τάση με μέλλον, παρουσίασε ο κ. Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής, ΙΕΛΚΑ, σχολιάζοντας σχετικά ερευνητικά ευρήματα του Ινστιτούτου. Τόνισε τη αξία μελέτης των αποτελεσμάτων των σχετικών ερευνών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μεταβολή στη συχνότητα αγορών και το μέγεθος του αγοραστικού καλαθιού, αλλά και της απαίτησης για ταχύτητα εξυπηρέτησης και ποιοτικές λύσεις.
Από την πλευρά της, η κ. Δήμητρα Κατσίπη, Retail Account Director, IRI, πραγματοποίησε μια αποτύπωση του περιβάλλοντος του ελληνικού λιανεμπορίου και των διαμορφούμενων τάσεων, καθώς και των αλλαγών στη συμπεριφορά των shoppers, ενώ τοποθετήθηκε επί ζητημάτων που προβληματίζουν το λιανεμπόριο και ειδικά τα convenience stores (πχ βελτιστοποίηση της γκάμας προϊόντων, στρατηγική τιμών και προωθήσεων, κλπ).
Ο κ. Βασίλης Φιλίππου, Insights & Innovation Manager, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, έδωσε στοιχεία για το προφίλ των πελατών του μικρού σημείου πώλησης και αναφέρθηκε στο πώς έχουν εξελιχθεί συνολικά οι αγοραστικές συνήθειες στα είδη παντοπωλείου, αλλά και ειδικότερα στην κατηγορία της μπίρας, τονίζοντας τις ευκαιρίες που δημιουργεί, για παράδειγμα, η ανάπτυξη του τουρισμού.
Από την πλευρά του ο κ. Λέων Γαβαλάς, Μanaging Partner, bespot, Υπ. Διδάκτορας ELTRUN-ΟΠΑ, παρουσίασε συγκεκριμένη εφαρμογή, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να μελετούν, μεταξύ άλλων, τις διαδρομές και τη συμπεριφορά των καταναλωτών στην περιοχή που τους ενδιαφέρει και να αποφασίζουν ανάλογα τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος.
Ο κ. Στέφανος Κομνηνός, Executive Partner, Exceed Consulting, παρουσίασε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για τη διαρκώς μετασχηματιζόμενη αγορά, περιγράφοντας το πλήγμα που δέχθηκε η μικρή αγορά κυρίως λόγω της κρίσης, τις αλλαγές στα δίκτυα των καταστημάτων που απευθύνονται στο ίδιο κοινό, αλλά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης.
Ο κ. Φάνης Κουτουβέλης, Founder & Chairman, Intale, μίλησε για τα πλεονεκτήματα του καναλιού της μικρής λιανικής και για τον ρόλο του στην εξυπηρέτηση του μελλοντικού καταναλωτή και των smart cities. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ταχύτατες αλλαγές του περιβάλλοντος σε διαφορετικούς εμπορικούς τομείς και την αξιοποίηση εξελίξεων που δρομολογούνται από τη χρήση νέων τεχνολογικών για την αναβάθμιση του ρόλου των μικρών σημείων πώλησης.
Η μελέτη των αγοραστικών συνηθειών οδηγεί τις προτάσεις των εταιρειών
Ο κ. Νίκος Φλίγκος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων & Διανομών Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Παπαστράτος ΑΒΕΣ, μίλησε για τις δυνατότητες ανάπτυξης του δικτύου της μικρής λιανικής, παρά την πτωτική πορεία των πωλήσεων και κυρίως της κερδοφορίας του συγκεκριμένου καναλιού λιανικής, καθώς και για τον ισχυρό ανταγωνισμό που δέχεται από το οργανωμένο λιανεμπόριο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων, που αναπτύσσει η Παπαστράτος, με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και εργαλείων βελτίωσης της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων των καταστημάτων.
Οι κκ Κώστας Κόκκινος, District Sales Manager, μέλος Διοικητικής Ομάδας Πωλήσεων και Ηλέκτρα Παπαναστασίου, Category Planning & Development Manager Chocolate & Biscuits, Mondelez International, ανέλυσαν τις αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία των Right Store & Perfect Store που έχει αναπτύξει η Mondeléz, βάσει των οποίων τα μικρά σημεία πώλησης μπορούν να δώσουν απαντήσεις στους περιορισμούς και τις ιδιαιτερότητες του μικρού σημείου πώλησης και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καραθανάσης, Marketing Manager, Avinoil, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των καταστημάτων convenience που λειτουργούν στα πρατήρια καυσίμων, αλλά και τις αδυναμίες τους, μιλώντας ειδικότερα για την αναβάθμιση των σχετικών χώρων στα σημεία της AVIN, με σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο θέμα της καθαριότητας ως στοιχείο απόλυτα καθοριστικό της πορείας ενός καταστήματος.
Για την πολύ σημαντική κατηγορία των ζαχαρωδών, που έχει μερίδιο 13% στο σύνολο των πωλήσεων FMCG διεθνώς, και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των πωλήσεων στο μικρό σημείο πώλησης, μέσω του κατάλληλου κωδικολογίου, του στοχευμένου merchandising, της βελτιστοποίησης του front end και των κατάλληλων in store προωθητικών ενεργειών, μίλησε η κ. Μαρία-Χριστίνα Ροσέσκου, Senior Brand Manager Confectionery, Mars Hellas, παρουσιάζοντας key insights και best practices της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Τέλος, ο κ. Μανώλης Λεοντζάκος, Sales Director, RESOUL Hellas, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις προσαρμογής του convenient store στο νέο περιβάλλον της αγοράς, σε επίπεδο συλλογών, κάλυψης αναγκών και προσφορών, με την αξιοποίηση των δεδομένων έρευνας. Επίσης, μίλησε νέες πρακτικές πωλήσεων και μάρκετινγκ του mini-market, του καταστήματος ψιλικών και του περιπτέρου, που αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της μικρής αγοράς.
Πάνελ διαλόγου για το μέλλον του convenience
Για τον ορισμό του καναλιού των καταστημάτων convenience, τη στρατηγική προσέγγιση των επιχειρήσεών τους, τον ανταγωνισμό, αλλά και τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες στην αγορά του μικρού σημείου πώλησης συζήτησαν σε πάνελ οι κκ: Δέσποινα Ξυνού, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, OK Anytime Market ΑΕ, Σπύρος Μαζαράκης, Διευθυντής Τομέα Χονδρικής, Δ. Μασούτης ΑΕ, Δημήτρης Παπαχρυσάνθου, Wholesales & Affiliate Retail Director, ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, Χριστόφορος Γκόκας, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Καταστημάτων, Metro ΑΕΒΕ, Ελευθέριος Γιαννακουδάκης, Marketing Manager Ελλάδας, Σερβίας & Κύπρου, Coral AE και Γιάννης Πηλίδης, Γενικός Διευθυντής της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ.
Χορηγοί
Χορηγός του συνεδρίου ήταν η Παπαστράτος ΑΒΕΖ και χορηγοί επικοινωνίας το ενημερωτικό site Επιχειρώ και το περιοδικό Mini Market & Μικρή Λιανική.