Ποια προϊόντα παράγει
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Μαρτίνου – Βουμελιταία παράγει και διαθέτει στην αγορά, μεταξύ άλλων, σήμερα:
- Τραχανά και χυλοπίτες, όλα χειροποίητα, με εξαιρετικής ποιότητας ντόπιο φρέσκο γάλα.
- Τυρί Μαρτίνου (ντόπια μυζήθρα από πρόβειο γάλα). Με παράδοση πολλών ετών, καθώς η περιοχή φημίζεται για την κτηνοτροφία και τα γαλακτοκομικά της προϊόντα.
- Γλυκά με φρούτα και μαρμελάδες, ανάλογα με την εποχή.
- Λικέρ από ντόπιο κρασί.
- Ρακόμελο.
- Πετιμέζι.
- Κουλουράκια με ντόπιο παρθένο ελαιόλαδο.
- Παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως δίπλες.
- Πολλών ειδών χειροποίητες πίτες, τυρόπιτες (ζεματιστή –στριφτή), σπανακόπιτες, τραχανοτυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, στριφτάρια και πίτες για τηγάνι.
Να πούμε, επίσης, πως η «Βουμελιταία» έχει δημιουργήσει μία σύγχρονη ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζει όλα τα προϊόντα της ανά κατηγορία, ενώ διατηρεί κι ενεργούς λογαριασμούς στα social media και ειδικότερα σε Instagram και Facebook.
«Μας ενδιαφέρει η συνεργασία με καταστήματα που προωθούν τα ποιοτικά προϊόντα, που σέβονται τον μόχθο των μικρών παραγωγών και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες», σημείωσε η κυρία Αναστασία Μπέρδου, γραμματέας της ΚΟΙΝΣΕΠ Μαρτίνου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της. «Με χαρά περιμένουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν το πρατήριό μας, να γνωριστούμε και να μπορέσουν να δοκιμάσουν τις δημιουργίες μας», συμπλήρωσε.
Τέλος, η κυρία Μπέρδου επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που είχαν για την Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία οι εκθέσεις που διοργανώνονταν για το θέμα. «Είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να οργανωθούν και πάλι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Εκτός από την προβολή των προϊόντων, είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι συζητήσεις και τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται». Είναι γεγονός πως οι συγκεκριμένες εκθέσεις που ανέφερε η κυρία Μπέρδου είναι σημαντικές, διότι δίνεται η δυνατότητα και στους υπόλοιπους επαγγελματίες, κι ιδιαίτερα σε ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ που εμπορεύονται παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα, να βρουν συγκεντρωμένα σε ένα σημείο πολλές αντίστοιχες ΚΟΙΝΣΕΠ, από όλη την Ελλάδα, που παράγουν διάφορα προϊόντα, να δοκιμάσουν γεύσεις, να συζητήσουν και να κλείσουν συνεργασίες.
Να κλείσουμε δίνοντας μερικά συνολικά στοιχεία για την Κοινωνική Οικονομία και την εικόνα που έχει σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σήμερα στην ΕΕ λειτουργούν πάνω από 2.800.000 φορείς της κοινωνικής οικονομίας, στους οποίους, πέρα από τους εθελοντές, εργάζονται με αμοιβή πάνω από 13,6 εκατ. εργαζόμενοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 6,3% του συνόλου των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας αποτελούν το 10% των συνολικών επιχειρήσεων της ΕΕ, ενώ συμμετέχουν ως μέλη σε αυτές τις επιχειρήσεις πάνω από το 50% των Ευρωπαίων πολιτών, που σε νούμερο είναι 232 εκατομμύρια άνθρωποι.
Αυτό συμβαίνει διότι η Κοινωνική Οικονομία στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης αναπτύσσεται και εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και πολλά Ταμεία Αλληλασφάλισης, ασφαλιστικά Ταμεία κοινώς, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν τεράστιους όγκους πληθυσμών. Στην Ελλάδα, παρόλο που οι συνεταιρισμοί δεν είναι κάτι καινούριο, λόγω των κρατικών παρεμβάσεων, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ένας θεσμός που πολλοί τον αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα.
Ωστόσο συνεταιρισμοί, όπως η ΚΟΙΝΣΕΠ Βουμελιταία, που έχουν δημιουργηθεί με το νέο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας, είναι απολύτως αυτόνομοι και λειτουργούν στην πράξη ως συλλογικές επιχειρήσεις, χωρίς να έχει καμία ανάμιξη το κράτος σε αυτές, ως προς τη λειτουργία τους. Η Κοινωνική Οικονομία σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έρχεται να καλύψει ένα χάσμα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και τον Δημόσιο Τομέα, με επιχειρήσεις συλλογικές που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπου είτε η αγορά, είτε το δημόσιο, δεν δείχνουν προθυμία δραστηριοποίησης. Όπως και να έχει, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 1.400 επιχειρήσεις ΚΑΛΟ, οι οποίες δίνουν διέξοδο εργασίας και διαβίωσης σε χιλιάδες ανθρώπους.