χύμα τσίπουρο Νέα δεδομένα υπάρχουν πλέον στην αγορά για το τσίπουρο και την τσικουδιά, με την κυβέρνηση να λαμβάνει τα μέτρα της στην προσπάθεια περαιτέρω προώθησης των ελληνικών αποσταγμάτων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, μέσω του τουρισμού.
Του Στέλιου Ασλανίδη
Τι ισχύει με τη νέα νομοθεσία που αλλάζει την αγορά
Η νέα νομοθεσία βάζει, ουσιαστικά, τέλος στην πώληση χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς, επηρεάζοντας έτσι και τα μίνι μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα της μικρής λιανικής, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν πια στα νέα δεδομένα. Κι αυτό γιατί οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό και τα πρόστιμα πέφτουν «βροχή» το τελευταίο διάστημα, ώστε να εδραιωθεί η νέα «λογική» γύρω από τα δύο παραδοσιακά ποτά της χώρας μας.
Τι αναφέρει η νέα νομοθεσία
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν αποτελεί νέα νομοθεσία, αλλά μία υπουργική απόφαση του 2017, την οποία έφερε ξανά στο προσκήνιο η νέα κυβέρνηση, με στόχο αυτή τη φορά να τεθεί και ουσιαστικά στην πράξη. Το γεγονός βγήκε στην «επιφάνεια» μετά από μία σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, η οποία και ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα “Τσίπουρο” και “Τσικουδιά” κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 “Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών” (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών κι υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών ποτών (Κάβες).
Δεν υφίσταται πλέον «χύμα τσίπουρο» ή «χύμα τσικουδιά», αφού όλα τα προϊόντα που πωλούνται θα πρέπει να φέρουν την ονομασία «Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών
Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως “Τσίπουρο” ή “Τσικουδιά” (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται. Προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει εντάξει στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου κι εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στη διακίνηση και πώληση των ως άνω προϊόντων. Η ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων, μέσω της προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς κι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής μας».
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη
Η νέα αυτή νομοθεσία, λοιπόν, έχει ως στόχο να ξεχωρίσει τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα εστίασης, κατ’ επέκταση και σε κάβες, μίνι μάρκετ και άλλα καταστήματα όπως αυτά της μικρής λιανικής. Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο, τα προϊόντα που προσφέρονται χύμα σε οποιασδήποτε μορφής καταστήματα είναι και πρέπει να αποκαλούνται «Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών» (δηλαδή Διημέρων και μάλιστα με το όνομα του κάθε διήμερου παραγωγού). Είναι δε διαφορετικά από το «Τσίπουρο» και την «Τσικουδιά», όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
Με άλλα λόγια, στο εφεξής όλοι οι χώροι εστίασης είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα προϊόντα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» μόνο «προσυσκευασμένα» (όπως περιγράφει το υπουργείο για να γίνει απόλυτα κατανοητό) και, εάν πωλούν κι αποστάγματα σε μορφή χύμα, αυτά θα πρέπει να αναγράφονται στον τιμοκατάλογο με την ονομασία «Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών».
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό, δεν υπάρχει πλέον «χύμα τσίπουρο» ή «χύμα τσικουδιά», αφού όλα τα προϊόντα που πωλούνται χύμα δεν θα μπορούν να έχουν αυτή την ονομασία. Αντίθετα, θα πρέπει να αναγράφονται σε καταλόγους και ταμπέλες ως «Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών». Πρόκειται για μία ονομασία που δεν είναι προφανώς καθόλου ελκυστική, αλλά είναι αυτή που προβλέπεται προς το παρόν από τον νόμο.