λιανεμπόριο

Αισιόδοξη είναι η πρώτη εικόνα που προκύπτει από την κίνηση στην πασχαλινή αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης ανέφερε:

«Η αυξημένη αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και οι παραδοσιακές πασχαλινές αγορές για οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις, ενίσχυσαν σημαντικά το λιανεμπόριο ειδών όπως τρόφιμα, παιχνίδια και ένδυση, προσφέροντας την πρώτη ουσιαστική «ανάσα» στην αγορά μετά τις πρώτες 100 μέρες του έτους. Αν και πρόκειται για μια σύντομη περίοδο που δεν ξεπερνά την εβδομάδα, το Πάσχα είναι ιδιαίτερα έντονο εμπορικά, με τον κύκλο εργασιών να εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 1,5 δισ. ευρώ. Η καταβολή του πασχαλινού δώρου στους 2,4 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την κατανάλωση.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του δώρου καλύπτει το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών προχώρησε και σε αγορές για δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, ρούχα και παπούτσια, ενισχύοντας τόσο τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις όσο και τους κλάδους φιλοξενίας και εστίασης, αφού σε αρκετούς προορισμούς η πληρότητα έφτασε στο 100%. Οι μισοί καταναλωτές πραγματοποίησαν τις αγορές τους κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό έκανε τις αγορές του το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Μετά τη Μεγάλη Πέμπτη και την έξοδο των εκδρομέων, σημειώθηκε διασπορά της κατανάλωσης από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, με πολλούς να επιλέγουν να ψωνίσουν στα χωριά ή τα νησιά τους.

Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αυξημένη κατανάλωση φέτος ήταν, πρώτον, η χρονική ταύτιση του καθολικού με το ορθόδοξο Πάσχα, γεγονός που έφερε περισσότερους επισκέπτες και κατανάλωση από το εξωτερικό. Δεύτερον, η αύξηση 6% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, με το 50% των εργαζομένων να αμείβεται πλέον με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίως, κάτι που ενίσχυσε το ύψος του δώρου Πάσχα. Και τρίτον, η «μεγάλη έξοδος», με πληρότητες σε μεταφορές και καταλύματα να κυμαίνονται στο 80-90%.

Συνολικά, η φετινή πασχαλινή περίοδος χαρακτηρίστηκε από υψηλή επισκεψιμότητα σε αγορές και εμπορικά καταστήματα, με αυξημένη καταναλωτική διάθεση. Παρόλο που το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ήταν κοντά στα περσινά επίπεδα, και οι τιμές των δώρων δεν δημιούργησαν ιδιαίτερες ανησυχίες στα νοικοκυριά. Αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να επιβεβαιώσουμε τις εκτιμήσεις. Το βέβαιο είναι ότι, αν και η αγορά δεν «αναστήθηκε» πλήρως, η πασχαλινή περίοδος της έδωσε σημαντικά σημάδια ζωής.»