“Θησαυρός” το μέλι για την αγροτική οικονομία. 

Η ποιότητα του ελληνικού μελιού και η σημασία του προϊόντος για την εθνική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού.

Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί στην μελισσοκομία η θέση και η αξία που δικαιούται «ως η κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για περισσότερους από 24.000 μελισσοκόμους, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι νέοι μελισσοκόμοι, που διαχειρίζονται πάνω από 1.200.000 κυψέλες και παράγουν πάνω από 22.000 τόνους μέλι ετησίως». Σύμφωνα με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ε.Ε., με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν ανοδική πορεία  και να υπερβαίνουν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, τους 3.175,5 τόνους ή τα 13,6 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84 % των φυτικών ειδών και το 76 % της παραγωγής τροφίμων, εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών και συνεπώς η οικονομική αξία, που παράγεται με τη φυσική επικονίαση υπολογίζεται σε 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ΕΕ, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αξία του παραγόμενου μελιού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων και αντίστοιχων φαινομένων θέτοντας σε εφαρμογή ένα ολιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης.