Μόνο το 30% των καταναλωτών ψωνίζει αποκλειστικά σε ένα κατάστημα πώλησης τροφίμων, σύμφωνα με ετήσια έρευνα καταναλωτικής συμπεριφοράς που διεξήχθη από το Ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια στιγμή, το 70% χρησιμοποιεί περισσότερα καταστήματα, κυρίως έως τρία. Η μέση συχνότητα αγορών είναι 6,3 φορές τον μήνα, ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στα 334 ευρώ. Το 75% των καταναλωτών δαπανά μέχρι 400 ευρώ μηνιαίως. Το 92,4% των ερωτηθέντων σχεδιάζει τις αγορές του εκ των προτέρων, όμως μόνο το 43,5% έχει προαποφασίσει για τις μάρκες των προϊόντων.
Στα βασικά κριτήρια επιλογής προϊόντων κυριαρχούν η τιμή, η ποιότητα, οι προσφορές και η ελληνική προέλευση. Για την επιλογή καταστημάτων, οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι επίσης οι τιμές, οι προσφορές και η ποικιλία των εμπορευμάτων. Το 81,5% δηλώνει ότι προτιμά ελληνικά προϊόντα όταν τα βρίσκει διαθέσιμα, ενώ το 91,7% θέλει η ελληνική προέλευση να αναγράφεται στη συσκευασία. Το 92,2% θεωρεί ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και το 80% ότι βοηθά στη μείωση της ανεργίας.
Από οικονομικής άποψης, το 48% των καταναλωτών δήλωσε ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε το 2024 και μόνο το 13% ότι βελτιώθηκε. Για το 2025, το 34% αναμένει χειρότερη κατάσταση, ενώ το 65% προβλέπει σταθερότητα στις αγορές του. Το 93% δηλώνει ότι επηρεάζεται οικονομικά από τις αυξημένες τιμές. Οι 4 στους 10 περιορίζονται στα απαραίτητα, ενώ 1 στους 10 δεν αγοράζει ούτε τα στοιχειώδη.
Η ιδιωτική ετικέτα κατέχει ποσοστό 35,5% στο καλάθι αγορών, με το 68% των καταναλωτών να δηλώνει ικανοποιημένο από αυτά τα προϊόντα. Το 78% τα θεωρεί φθηνότερα, ενώ το 62,4% τα αξιολογεί ως ισοδύναμα ποιοτικά με τις επώνυμες μάρκες. Σε γενική σύγκριση, το 64% τα θεωρεί ίδια με τις επώνυμες επιλογές, δείγμα ότι η ιδιωτική ετικέτα έχει καθιερωθεί. Υψηλή είναι η πρόθεση αγοράς σε κατηγορίες όπως χαρτικά (80,3%) και χαμηλή σε ποτά (13,5%). Οι καταναλωτές αποδίδουν την ευθύνη για τις αυξήσεις τιμών κυρίως στις πολυεθνικές (68%) και λιγότερο στις ελληνικές εταιρείες ή μικρά καταστήματα.