Στο 60% ανέρχεται η παραβατική συμπεριφορά στην Ελλάδα με τη φοροδιαφυγή να πρωτοστατεί στις περισσότερες περιπτώσεις ελέγχων, αφού 6 στις 10 επιχειρήσεις εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, να χρησιμοποιούν πειραγμένες ταμειακές μηχανές ή ξένα POS και να λειτουργούν με ανασφάλιστους υπαλλήλους.
Η φοροδιαφυγή θεωρείται πλέον ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και κάλπαζε ακόμη και σε εποχές που οι φορολογικές επιβαρύνσεις ήταν κατά πολύ μικρότερες από τις σημερινές. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οι έλεγχοι έχουν ενταθεί σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία παρά το ελλιπές προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών. Η επιχείρηση «Τρίαινα», όπως έχει ονομαστεί, εστιάζει στις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση και υψηλούς τζίρους, με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι 55.000 προγραμματισμένοι έλεγχοι στους τομείς εστίασης, φιλοξενίας και υπηρεσιών.
Οι επαγγελματίες πάντως φαίνεται να εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους, παίζοντας συχνά με τους νόμους των πιθανοτήτων για έλεγχο, προκειμένου να κρατήσουν μακριά από τα «μάτια» της εφορίας τις πραγματικές εισπράξεις που πραγματοποιούν. Σύνηθες φαινόμενο, με βάση τις αρχές, είναι η κανονική έκδοση αποδείξεων και η μετέπειτα ακύρωσή τους, ώστε οι εισπράξεις που πραγματοποιούνται να φαίνονται στα μάτια των πελατών ότι καταγράφονται αλλά τελικά να μη δηλώνονται, η έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων, καθώς και η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.