Μία ακόμη χρονιά τρόμου έζησαν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της μικρής λιανικής, με τα «χτυπήματα» σε μίνι μάρκετ και περίπτερα να μην έχουν τελειωμό, προκαλώντας τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων σε αυτά. Το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» κατέγραψε πολλά περιστατικά κλοπών και συνομίλησε με θύματα των τελευταίων μηνών.
Της Ελένης Σαραντάκη
Σε μόνιμο κίνδυνο τα καταστήματα
Χρονιά «σταθμός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2018 για δεκάδες ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, οι οποίοι είδαν τον «χάρο» με τα μάτια τους, όταν επίδοξοι ληστές εισέβαλαν στα καταστήματά τους, επιδιώκοντας να αποσπάσουν τις λιγοστές εισπράξεις που διέθεταν στο ταμείο τους ή προϊόντα από τα ράφια τους, με τα τσιγάρα να είναι το Νο 1 είδος για τους εγκληματίες.
Εκτός από τον καθημερινό «μαρασμό» που υφίστανται, εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού που επέβαλλαν με την πάροδο του χρόνου οι «ισχυροί» του λιανεμπορίου, τα καταστήματα της μικρής λιανικής αντιμετωπίζουν σταθερά και την έξαρση των παραβατικών συμπεριφορών, αφού είναι κοινό μυστικό ότι αποτελούν εύκολο στόχο. Το 2018 είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά, τα οποία είναι λογικό να προκαλούν ανασφάλεια στους επαγγελματίες, καθώς δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί τους που, υπό την απειλή όπλου, αναγκάστηκαν να παραδώσουν την «πενιχρή», συνήθως, είσπραξη της ημέρας.
Στις αρχές της φετινής χρονιάς, για παράδειγμα, σημειώθηκε ληστεία σε μίνι μάρκετ στην οδό Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο. Ο δράστης, αφού χτύπησε στο πρόσωπο τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, πήρε χρηματικό ποσό από το ταμείο και τράπηκε σε φυγή. Και το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο, αλλά ένα από τα δεκάδες που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό τον κλάδο των μίνι μάρκετ και των υπολοίπων σημείων της μικρής λιανικής. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παραδοσιακά «ανθεί» η εγκληματικότητα, αφού παρόμοια φαινόμενα σημειώνονται και στην επαρχία.
Τα περιστατικά σε μικρές πόλεις της χώρας είναι πλέον πολλά, με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στη μικρή λιανική εκεί να κινδυνεύουν εξίσου με τους συναδέλφους τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένοπλη ληστεία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε μίνι μάρκετ της Καρδίτσας, επί της διασταύρωσης Β. Τζέλλα και Ρήγα Φεραίου.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ένας άντρας με καλυμμένο πρόσωπο εισέβαλε στο κατάστημα και, με την απειλή όπλου, απέσπασε την είσπραξη του ταμείου, την ώρα που η ιδιοκτήτρια συνομιλούσε με μια φίλη της. Ο άντρας, που υπολογίζεται μεταξύ 25 και 35 ετών, εξαφανίστηκε, παίρνοντας τα 150 ευρώ που περιείχε το ταμείο. Η ιδιοκτήτρια, όταν ξεπέρασε το αρχικό σοκ, κάλεσε την αστυνομία, που πήρε το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του καταστήματος, με σκοπό την ανεύρεση του δράστη, κάτι που, όμως, δεν συμβαίνει συχνά.
Οι δράστες σπάνε με μεταλλικά καπάκια φρεατίων τις τζαμαρίες και προξενούν μεγάλες υλικές ζημιές.
Χιλιάδες κλοπές σε όλη τη χώρα
Τα «κρούσματα» είναι πλέον πάρα πολλά, με τους επαγγελματίες της αγοράς που διαθέτουν 24ωρα καταστήματα να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού κυριολεκτικά ρισκάρουν τη ζωή τους, μιας κι αρκετά από τα περιστατικά γίνονται με χρήση όπλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το θετικό στοιχείο είναι ότι οι ληστείες στα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ – καταστήματα ψιλικών, αλλά και τα περίπτερα ήταν λιγότερες στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.
Συγκεκριμένα, από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι «σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφονται λιγότερες ληστείες και κλοπές σε οικίες και καταστήματα, λιγότερες ληστείες σε σούπερ μάρκετ – καταστήματα ψιλικών, τράπεζες, καθώς και σε ταξί. Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το Α’ εξάμηνο του 2018 συνελήφθησαν συνολικά 82.602 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, 39.421 ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ. Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν 20.542 σοβαρές υποθέσεις του κοινού κι οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας».
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, καταγράφονται:
- 2.171 περιστατικά, έναντι 2.378 σε όλη την Επικράτεια
- 1.734 περιστατικά, έναντι 1.934 στην Αττική
- 220 περιστατικά, έναντι 222 στη Θεσσαλονίκη
Νο1 «στόχος» τα καταστήματα λιανικής
Παρά τη μείωση του αριθμού, πάντως, που καταγράφει η αστυνομία, τα στοιχεία της δείχνουν ότι οι κλοπές στα καταστήματα της λιανικής παραμένουν πολλές, με τις «επιθέσεις» σε σούπερ και μίνι μάρκετ, σε συνδυασμό με τα καταστήματα ψιλικών και περιπτέρων, να ανέρχονται σε πάνω από 110 μόνο στο 6μηνο της περασμένης χρονιάς και, μάλιστα, ούτε το 40% εξ αυτών δεν έχει εξιχνιαστεί. Μεταξύ αυτών δεν καταγράφονται οι επιθέσεις τις οποίες δεν κατήγγειλαν τα θύματα, καθώς οι περισσότεροι είναι πια… συνηθισμένοι σε τέτοια περιστατικά. Και συνολικά, όμως, ο αριθμός των ληστειών δείχνει ότι τα καταστήματα της λιανικής δέχονται περισσότερες ληστείες από κάθε άλλο κλάδο, όντας ο Νο1 στόχος των ληστών.
Συνελήφθη «σπείρα» μετά από κλοπές σε 36 σούπερ μάρκετ
Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι μια σπείρα πέντε ατόμων «χτύπησε» 36 σούπερ μάρκετ πριν συλληφθεί από την αστυνομία, κλέβοντας χιλιάδες φιάλες αλκοολούχων ποτών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι άνδρες της Ασφάλειας κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τα πέντε μέλη της σπείρας στα Γρεβενά, όπου και συνέλαβαν έναν 50χρονο άνδρα και δυο γυναίκες ηλικίας 45 και 43 χρόνων, ενώ αναζητούν άλλους δυο αλλοδαπούς, έναν 47χρονο και μία 35χρονη.Από τον Απρίλιο του 2017 είχαν αρπάξει πάνω από 2.600 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών διαφόρων ειδών, συνολικής αξίας τουλάχιστον 51.200 ευρώ από καταστήματα στα Γρεβενά, τους Αμπελόκηπους, τα Βριλήσσια, τη Γλυφάδα, το Νέο Ψυχικό, το Μαρούσι, το Κορωπί, την Παιανία, τη Βάρη της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, τη Νεάπολη Καβάλας, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την Αριδαία και τα Γιαννιτσά Πέλλας, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Άρτα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Κόρινθο και την Πιερία.