“Βήματα” για να ενισχυθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα.
Δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας κατέθεσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, δρ Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, υπογραμμίζει την ανάγκη για έναν επαναπροσδιορισμό του ελληνικού επιχειρείν, εστιάζοντας στην πολλαπλασιαστική αξία της καλής εταιρικής διακυβέρνησης και της επένδυσης στον εσωτερικό έλεγχο και το εξωτερικό «auditing», τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περιπτώσεις σκανδαλώδους κακοδιαχείρισης, ούτε για παρασιτικά και κρατικοδίαιτα μοντέλα στο ελληνικό επιχειρείν.
Παράλληλα, ο δρ Αποστολόπουλος τονίζει επίσης τη σημαντικότητα της νέας, ειδικής κατηγορίας μέλους στην Ένωση, αυτής του «Συνδεδεμένου Θεσμικού Μέλους», «που θα ενισχύσει το διάλογο μεταξύ σημαντικών θεσμικών και επιχειρηματικών φορέων», σημειώνοντας ότι «το κεντρικό ζητούμενο είναι να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για μία αλλαγή στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, που θα διευκολύνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της καίριας και πρωταρχικής εθνικής προτεραιότητας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΕΝΕ, στα πρακτικά του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, έχει καταθέσει μία Κοινή Τοποθέτηση με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος (ΙΕΕΕ), με τίτλο: «Ο Εσωτερικός Έλεγχος και η Συμβολή του στην Εταιρική Διακυβέρνηση: Μία Επαναπροσέγγιση».
«Η ΕΕΝΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιτακτική ανάγκη για μια ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με γενναία ευνοϊκή ρύθμιση κυρίως για μικρο-οφειλέτες (έως 10.000 ευρώ) που αποτελούν και το συντριπτικό ποσοστό των οφειλετών (3,75 εκατ. φορολογούμενοι) ή 92% του συνόλου. Το οξύτατο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και αφορά πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενους. Η ΕΕΝΕ προτείνει την υιοθέτηση μίας καθολικής ρύθμισης για τους εν λόγω οφειλέτες – με κύριο χαρακτηριστικό τις 120 δόσεις – που θα είναι πιο γενναιόδωρη προς τους μικρο-οφειλέτες, προβλέποντας γενναία ρύθμιση οφειλών, αλλά και που θα προσφέρει επίσης ουσιαστική ρύθμιση οφειλών και για φορολογούμενους με μεγαλύτερες οφειλές, για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στους οφειλέτες με μεγαλύτερα ποσά δεν θα προβλέπεται αναγκαστικά γενναία ρύθμιση οφειλών, αλλά οπωσδήποτε διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, και άλλων προστίμων με τη ρύθμιση των οφειλών τους. Σε αντιστάθμισμα αυτής της ρύθμισης, και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και με σκοπό τη σταδιακή απεμπλοκή από το μέτρο της κατάσχεσης, προτείνεται μία αύξηση φόρου της τάξεως του 5% που θα αφορά μελλοντικά εισοδήματα των φορολογούμενων (φυσικών και νομικών προσώπων) που βρίσκονται σε ρύθμιση έναντι του ποσού ή μέχρι να αποπληρωθούν. Δηλαδή, με απλά λόγια εάν δεν είναι εφικτό ακόμη και ένα κούρεμα, να μπορεί τουλάχιστον ένα μέρος της οφειλής να πιστώνεται έναντι των μελλοντικών εισοδημάτων με την προσαυξημένη κλίμακα του 5%».