Η ραγδαία αύξηση των τιμών, που έχει σημειωθεί σε είδη πρώτης ανάγκης το τελευταίο διάστημα, έχει περιορίσει σημαντικά το εισόδημα των καταναλωτών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά έφτασαν το 30%, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο σημειώθηκαν νέες αυξήσεις κατά 20%. Ενδεικτικά, το φρέσκο γάλα από 1,18 πωλείται στα 1,41 ευρώ, το λάδι από 6,32 έφτασε στα 8,25 και το ψωμί από 1,60 στα 2,60.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα αυτό του ΟΗΕ, «η στοχευμένη μεταφορά χρημάτων στα νοικοκυριά είναι πιο δίκαιη από τις γενικευμένες επιδοτήσεις της ενέργειας». Το PNUD θεωρεί ταυτόχρονα ότι οι χώρες που πλήττονται χρειάζονται υποστήριξη από το διεθνές σύστημα για να βρουν δημοσιονομικά περιθώρια, για «να τα βγάλουν πέρα».
Το PNUD εξετάζει την κατάσταση σε 159 χώρες. Τα κράτη όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται πιο κρίσιμη είναι αυτά των Βαλκανίων, της Κασπίας και της υποσαχάριας Αφρικής, ειδικά αυτά του Σαχέλ.
«Οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών άνευ προηγουμένου σημαίνουν ότι για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα τρόφιμα που ήταν σε θέση να αγοράσουν χθες δεν είναι πλέον προσιτά σήμερα», στηλιτεύει στην ανακοίνωση Τύπου του PNUD ο επικεφαλής του, ο Άχιμ Στάινερ.
Ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο δραματικές συνέπειες της αύξησης των τιμών είναι η Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γκάνα, η Κένυα, η Ρουάντα, το Σουδάν, η Αϊτή, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Αιθιοπία, το Μαλί, η Νιγηρία, η Σιέρα Λεόνε, η Τανζανία και η Υεμένη.